Crisi a l’est d’Europa

Putin tensa el front de guerra amb Ucraïna mentre Rússia segueix de dol

Malgrat que Estat Islàmic ha reivindicat l’autoria de l’atac fins i tot incloent-hi proves, el president rus insisteix a assenyalar Kíiv

Aquesta setmana es reunirà el Consell de Seguretat de Rússia per decidir «noves mesures»

Putin tensa el front de guerra amb Ucraïna mentre Rússia segueix de dol

àlex Bustos

3
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Nou ensurt a Rússia després de l’atemptat del Crocus City Hall a Moscou divendres. Aquesta vegada l’alarma va saltar a Sant Petersburg, la segona capital del país, on la Policia russa va desallotjar ahir un centre comercial després de rebre un avís de bomba, segons va informar el mitjà local Fontanka.ru. Tot i que al final l’avís va resultar ser fals, es va evacuar el centre comercial després de la detenció d’un home, per raons desconegudes, que al ser interrogat per les autoritats va afirmar haver col·locat un artefacte explosiu al recinte del London Mall.

El detingut presumptament va confessar haver col·locat un paquet explosiu d’uns 10 quilos, però no va dir a quina part del centre comercial, situat al sud-est de la ciutat, hauria col·locat l’artefacte. Segons les fonts governamentals citades per Fontanka.ru, el detingut no disposa de la ciutadania russa. Les càmeres del circuit tancat de seguretat el van gravar a la zona d’àpats del recinte i va anar a la planta baixa, on va ser detingut. Després d’hores de recerca, els artificiers no van trobar cap explosiu al centre comercial. Una altra dona va ser detinguda també ahir per un fals avís de bomba en un avió que es disposava a enlairar-se des de Moscou. Durant l’interrogatori, la dona va assegurar que era "una broma".

Mentrestant, el president Vladímir Putin, va declarar que ahir fos dia de dol nacional en honor de totes les víctimes de l’atemptat del Crocus City Hall. Segons les últimes dades del Comitè d’Investigació, hi ha 137 morts i 180 ferits de diferent consideració.

Des de diferents representants del poder rus s’ha buscat activament intentar relacionar Ucraïna amb l’atemptat de divendres. La portaveu del Kremlin, Maria Zakhàrova, va apuntar en un comunicat a la web del Kremlin que "els ucraïnesos no dubten a cometre actes terroristes contra la infraestructura i els civils pacífics avalats per Occident".

Volodímir Zelenski va voler respondre a les acusacions russes a través de les seves xarxes socials. Va acusar Putin de mantenir-se en silenci durant un dia, pensant com podria inculpar Ucraïna en lloc d’adreçar-se als seus ciutadans. A més, va afegir que l’Exèrcit rus comet "accions terroristes" contra Ucraïna i la seva població.

Bombardejos a Lviv

"Han desplegat pel territori d’Ucraïna centenars de milers de terroristes, que ens estan combatent i no fan cas del que està passant al seu país", va afegir Zelenski en el missatge.

La mateixa nit entre dissabte i diumenge Rússia va bombardejar amb míssils la zona de Lviv, a l’oest del país, atacant diverses infraestructures clau per a Ucraïna. El mateix Ministeri de Defensa rus va confirmar que havien atacat amb "armes aèries d’alta precisió i llarg abast i vehicles aeris no tripulats instal·lacions d’energia elèctrica, la indústria de producció de gas i llocs d’acoblament i prova d’embarcacions no tripulades".

Aquests atacs tenien per objectiu, segons Moscou, desorganitzar i destruir "equips militars fabricats a l’estranger, així com armes transferides a Ucraïna pels països de l’OTAN". S’espera que la setmana vinent el Kremlin prendrà més mesures, ja que, segons informa el mitjà Rossiya 24, hi haurà una reunió del Consell de Seguretat de Rússia en què participarà el mateix Putin.

Els culpables de l’atac

Estat Islàmic va reivindicar l’atac des de divendres mateix a través del seu canal de Telegram. Les autoritats russes han intentat per tots els mitjans vincular Ucraïna amb l’atemptat, cosa que Kíiv ha negat per activa i per passiva. Aquest diumenge al matí el canal d’Estat Islàmic Amak va compartir un vídeo de l’atemptat en el qual els atacants reciten lemes islàmics i on es pot veure com els terroristes decapiten i rematen alguns civils ferits.

Notícies relacionades

Per la seva banda, els mitjans de comunicació estatals russos han compartit vídeos en què alguns dels sospitosos admeten, amb un rus no gaire fluït, haver rebut pagaments de mig milió de rubles (al canvi prop de 5.000 euros) per assassinar civils al Crocus City Hall.

Entre les primeres informacions que arribaven de Rússia es deia que alguns dels sospitosos d’haver portat a terme l’atac tenien nacionalitat tadjik, cosa que el Tadjikistan ha negat. Segons el mateix Ministeri d’Exteriors del país centreasiàtic, dos dels assenyalats per Rússia no han abandonat territori tadjik des del novembre del 2023, mentre que un altre dels que van sortir com a sospitosos en mitjans russos va dir que va estar a Samara, a la Rússia europea, tot divendres i va acudir pel seu propi peu a comissaria després de veure la seva fotografia a la televisió, per aclarir el que havia passat.