Cursa electoral

L’oposició veneçolana proposa Corina Yoris per a les presidencials

La historiadora, de 80 anys, ha sigut escollida com a candidata després de la inhabilitació que no deixa competir Machado, la líder antichavista

L’oposició veneçolana proposa Corina Yoris per a les presidencials
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’escenari electoral de Veneçuela ha fet un gir que promet sorpreses a curt termini. La Plataforma Unitària Democràtica (PUD) va proposar divendres l’acadèmica Corina Yoris com a candidata per a les presidencials del 28 de juliol. María Corina Machado, que havia guanyat les primàries de l’antimadurisme i va ser inhabilitada per participar en les eleccions, va fer finalment el pas al costat per facilitar una alternativa consensuada a Nicolás Maduro. «De la mà de Déu trobem la persona correcta», va sentenciar Machado sobre la novetat política.

La decisió suposa un canvi d’estratègia dels adversaris del president en relació amb els comicis del 2018. En aquesta oportunitat, l’oposició va desistir de participar de la contesa i Maduro va competir contra si mateix. Aquest cop, els partits agrupats en la PUD van convenir que, malgrat les adversitats i que el Govern compta amb l’aparell estatal, calia enfrontar-se a les urnes.

Encara poc coneguda

L’oposició creu que Maduro és impopular i pot ser derrotat fins i tot amb una candidata de 80 anys que la societat encara no coneix. El Consell Nacional Electoral (CNE) va fixar fins dilluns el temps per anotar Yoris en nom de l’aliança. No es descarta per complet una jugada que li impedeixi poder-se constituir oficialment en l’abanderada dels que aspiren a que hi hagi un canvi polític.

La premsa que simpatitza amb el Govern només s’ha dedicat a esmentar que Machado, l’entorn polític del qual ha sigut en les últimes hores objecte de fustigació, ha finalment desistit de les seves aspiracions. Ella va assegurar que la figura de la historiadora «va sorgir del si de la discussió de les forces unitàries» i forma part d’un mecanisme acordat per fer «front a aquest obstacle» que no va poder superar des del moment en què el Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) la va treure de carrera. Machado va qualificar aquesta mesura com «un acte írrit, totalment inconstitucional i covard».

La dirigent dretana mirarà no obstant de traslladar a Yoris el capital acumulat des que es va imposar l’octubre passat en les primàries que també van ser impugnades pel Govern. El seu compromís és seguir «recorrent tot Veneçuela» per portar «força i esperança a cada racó del país», alhora que continuarà amb la seva lluita contra la inhabilitació que li impedeix competir en eleccions per càrrecs públics fins al 2036.

«De total confiança»

Notícies relacionades

«Trobem la persona correcta i (...) és una persona que té el respecte de tots els que l’han conegut al llarg de la seva vida acadèmica, professional, ciutadà», va afirmar Machado. Yoris, va remarcar, «no està inhabilitada», i és una persona de la seva «total confiança».

Per la seva banda, Yoris va manifestar sentir-se «tremendament compromesa amb el poble» veneçolà i amb Machado. Llicenciada en Filosofia, en Lletres i doctora en Història, així com professora universitària, Yoris va ser escollida per unanimitat dins de la PUD. Així mateix, va ser membre de la Comissió Nacional de Primària (CNP) que va organitzar els comicis de l’octubre passat, en els que Machado va arrasar amb el 92,35% dels vots. Va dir que si venç en els comicis, la seva primera mesura com a presidenta serà alliberar els presos polítics.