Declaració

Espanya, Irlanda, Eslovènia i Malta unides reconeixeranPalestina

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Espanya, Irlanda, Eslovènia i Malta estan d’acord a avançar en el reconeixement de l’Estat palestí, fer-ho junts i fer-ho també units. Vint-i-quatre hores després d’incloure en les conclusions d’un Consell Europeu, per primera vegada des dels atemptats del 7 d’octubre, una petició d’un alto el foc humanitari a la Franja de Gaza, els dirigents d’aquests quatre països han fet un pas més i s’han compromès a avançar en aquesta direcció. "La decisió està presa. Hem de veure quan", va dir el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

Els mandataris dels quatre països, que es van reunir ahir a Brussel·les coincidint amb la segona jornada de la cimera, van firmar una declaració conjunta en la qual coincideixen que l’única manera d’aconseguir una solució duradora i estabilitat per a la regió és una solució basada en dos estats, Israel i Palestina. El text, breu i concís, no parla de terminis ni condicions. "Hem discutit la nostra disposició a reconèixer Palestina i hem dit que ho farem quan pugui fer una contribució positiva i les circumstàncies siguin adequades", diu la declaració que firmen Sánchez; el seu homòleg irlandès, Leo Varadkar; el maltès Robert Abela, i l’eslovè Robert Golob.

Notícies relacionades

Compromís per escrit

No és la primera vegada que Espanya mostra la voluntat de reconèixer l’Estat palestí. Ja havia manifestat la seva intenció de fer-ho aquesta legislatura, però sí que és la primera vegada que quatre països de la UE es comprometen per escrit a fer-ho junts. El moviment es produeix després de l’adopció d’una declaració política de la UE sobre la situació al Pròxim Orient "contundent", segons Sánchez, després de "molts mesos de silenci", i que inclou un elevat percentatge de les posicions que defensa Espanya.