Convulsió a l’est d’Europa

Un atemptat d’Estat Islàmic a Moscou provoca desenes de morts

Almenys cinc atacants amb armes automàtiques i explosius obren foc contra el públic en una sala de concerts d’un centre comercial

Un atemptat d’Estat Islàmic a Moscou provoca desenes de morts

Àlex Bustos

3
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Almenys 40 persones van morir i un centenar més van resultar ferides ahir a la nit arran d’un atemptat en un concert al Crocus City Hall, un teatre d’un centre comercial als afores de Moscou. L’Estat Islàmic es va atribuir l’autoria de la massacre al seu canal de Telegram. Prèviament, els serveis de seguretat van indicar a l’agència de notícies russa TASS que uns "desconeguts" havien obert foc a Crocus City Hall. Ria Novosti, per la seva banda, va parlar de "ferits" a causa de "trets amb arma automàtica". Segons testimonis citats per mitjans russos, els atacants eren "almenys cinc" i semblaven tenir "formació militar". A més de portar fusells d’assalt AKM, alguns d’ells portaven motxilles on portarien explosius i/o còctels molotov amb què haurien provocat les explosions dins del recinte.

Segons els vídeos que van circular per diferents canals de Telegram i xarxes socials, els agressors van disparar a discreció a les persones que van trobar al seu camí. Les imatges eren terribles. Homes armats obrint foc a boca de canó contra gent indefensa que intentava en va protegir-se i posar-se a cobert, mentre els vidres saltaven pels aires.

Pànic en la fugida

Segons va explicar el diari Kommersant Dave un dels testimonis de l’atemptat, l’atac es va produir quan "el 70% del públic ja havia arribat". Després d’uns primers trets, ell mateix va veure com "una multitud de persones, com una riuada, va començar a baixar". Va poder veure els atacants, que portaven "armilla o camuflatge", i aquests van disparar directament "contra la gent". Després de moments de pànic i corredisses per tot el centre comercial, ell i alguns més dels presents van aconseguir arribar a una escala de servei, per la qual van aconseguir baixar al carrer. "Quan vam sortir corrents al carrer, ja vam veure enormes núvols de fum sobre el sostre del Crocus", va dir aquest supervivent al rotatiu rus.

La premsa russa va informar que, després de l’estampida que es va produir a la sala de concerts, on un públic de milers de persones esperava l’actuació del grup Picnic, haurien quedat atrapades 200 persones en un incendi provocat per una explosió iniciada pels mateixos atacants. El foc en el moment de més intensitat va arribar a cobrir prop de 1.300 metres quadrats.

L’estructura de l’edifici va acabar molt danyada. De seguida després de saltar l’alarma, les autoritats russes van cridar a la Unitat Especial de Resposta Ràpida i a les Unitats Especials de la Guàrdia Russa. Almenys 70 equips d’emergència també es van personar al lloc dels fets per socórrer les víctimes. Al tancament d’aquesta edició, els serveis d’emergència no havien aconseguit apagar el foc.

La capital russa es va fortificar per evitar més víctimes. Com a mesura de prevenció, moltes regions del país euroasiàtic com el mateix óblast de Moscou, o Vólogda, i la república del Tatarstan, entre moltes d’altres, van suspendre tots els actes esportius i culturals d’aquest cap de setmana.

Notícies relacionades

El president rus, Vladímir Putin, va ser informat en els primers moments de l’atac, segons va informar el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. "El president rep constantment informació a través de tots els serveis pertinents sobre el que està passant i sobre les mesures que s’estan prenent", va assegurar el mateix representant del poder rus. El Kremlin va demanar ajuda a qualsevol Govern que tingui qualsevol informació sobre l’atac i demana que tots els governs el condemnin. Ucraïna no va trigar a assegurar que no havia tingut res a veure amb l’atemptat.

Diferents països, com Alemanya, el Kirguizstan, el Pakistan i Itàlia, van expressar les seves condolences per les víctimes del tiroteig. El vicepresident del Consell de Seguretat, Dmitri Medvédev, va assegurar que els culpables d’aquest tiroteig "han de ser trobats i destruïts sense pietat com a terroristes".