El dirigent conservador Montenegro, primer ministre de Portugal

El dirigent conservador Montenegro, primer ministre de Portugal

El Periódico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, va nomenar ahir el líder de la coalició de centredreta Aliança Democràtica (AD), Luís Montenegro, com a primer ministre del país després de la victòria en les legislatives del 10 de març, però haurà de governar en minoria, entenent-se amb l’extrema dreta. Aquest advocat de formació i parlamentari de 51 anys agafa el relleu del socialista António Costa, en el poder des de finals del 2015.

Notícies relacionades

El candidat de l’Aliança Democràtica (AD) presentarà dimecres la composició del seu Govern, que assumirà les funcions el 2 d’abril, va dir a la premsa en una breu declaració després de reunir-se amb el president portuguès.

La formació de Montenegro va aconseguir en les eleccions un 28,8% dels vots i 80 diputats d’un total de 230. Es va quedar lluny dels 116 que marquen la majoria absoluta, però el seu líder es va dir preparat per governar en minoria. Descol·locats per la dimissió de Costa, que no va optar a un nou mandat després de ser citat en una investigació per tràfic d’influències, els socialistes van acabar segons amb el 28% de les paperetes i 78 escons. La sorpresa la va protagonitzar el partit d’extrema dreta Chega, que va reforçar el seu estatus de tercera força i va passar de 12 a 50 diputats, amb un 18,1% dels vots.