El primer ministre d’Irlanda dimiteix pels mals pronòstics electorals

El fracàs del referèndum constitucional del 8 de març va clavar l’estocada a la qüestionada capacitat de lideratge de Varadkar

El primer ministre d’Irlanda dimiteix pels mals pronòstics electorals

Lucas Font

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El primer ministre d’Irlanda, Leo Varadkar, va presentar ahir la seva dimissió com a cap de Govern quan queden pocs mesos per a les eleccions europees i menys d’un any per a les generals. La dimissió no es farà efectiva fins a mitjans d’abril, quan el seu partit, el centredretà Fine Gael, elegeixi un nou líder per substituir-lo.

"Un nou primer ministre i un nou líder estarà més ben posicionat per renovar i enfortir l’equip, per centrar el nostre missatge i per impulsar noves polítiques", va assegurar Varadkar davant els mitjans de comunicació. La renúncia del primer ministre com a líder del Fine Gael sí que tindrà efectes immediats.

La capacitat de lideratge de Varadkar havia sigut qüestionada després de diverses derrotes electorals i després del fracàs del referèndum constitucional per desvincular el paper de la dona en els deures de la llar. "Després de set anys en el Govern, crec que ja no soc la millor persona indicada per a aquesta feina", va dir ahir el primer ministre en un anunci que pocs esperaven. Varadkar va comunicar la decisió als seus ministres en una reunió prèvia i va informar els líders dels partits amb què governa en coalició des del 2020, el centredretà Fianna Fáil i els Verds.

La renúncia va provocar la "sorpresa" entre els seus socis en el Govern de coalició, però les dues forces van coincidir a destacar que l’estabilitat de l’Executiu està assegurada i van allunyar la possibilitat d’un avanç dels comicis.

Nou líder

L’actual Executiu es dissoldrà quan es faci efectiva la dimissió de Varadkar i serà tasca del nou líder, elegit pels militants del Fine Gael, formar un nou Govern amb representants dels tres partits. La intenció de Varadkar és que el nou primer ministre sigui capaç de captar un electorat que s’ha distanciat del seu partit i aconsegueixi plantar cara a l’esquerrà Sinn Féin, que parteix com a favorit en les enquestes per a les pròximes eleccions generals, previstes per a principis del 2025. "Crec que aquest Govern pot ser reelegit i que el meu partit pot guanyar escons en les pròximes eleccions", va dir un Varadkar visiblement emocionat.

Notícies relacionades

El principal repte seran les eleccions locals i al Parlament europeu, que tindran lloc entre el 6 i el 9 de juny. "Hi ha companys lleials i bons amics que es presenten a les eleccions locals i europees i vull donar-los la millor oportunitat possible per guanyar. Crec que tindran aquesta oportunitat amb un nou líder", va assegurar Varadkar. El primer ministre va destacar els seus èxits des de la seva arribada al Govern el 2017, entre ells la reducció de la pobresa i el manteniment d’una frontera tova entre les dues Irlandes després del Brexit, però també va reconèixer els seus errors. "Per descomptat, hi ha àrees en les quals hem sigut molt menys exitosos i d’altres en les quals, per desgràcia, hem retrocedit".

La derrota en el referèndum del 8 de març va suposar un dur cop per a Varadkar, ferm defensor de modificar dos articles de la Constitució, redactada el 1937, per desvincular la dona dels "deures de la llar" i la família de la definició tradicional del matrimoni.