Albares vol una altra conferència de pau per al Pròxim Orient

El ministre d’Exteriors exigeix a Ankara que Israel es comprometi a donar una "garantia de seguretat als palestins"

Albares vol una altra conferència de pau per al Pròxim Orient

EFE

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El ministre d’Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares, va reclamar ahir la creació d’una conferència de pau entre Israel i Palestina que serveixi per aconseguir "una pau duradora" al Pròxim Orient. "Israel s’ha de comprometre a donar una garantia de seguretat als palestins. La possible extensió d’aquesta guerra preocupa a Espanya", va dir Albares des d’Ankara en una roda de premsa després de reunir-se amb el seu homòleg turc, Hakan Fidan. Albares, de visita oficial a Turquia, es reuneix també avui amb el ministre d’Economia turc, Mehmet Simsek. La seva visita busca preparar la reunió d’alt nivell entre tots dos governs que tindrà lloc aquest estiu a Madrid, on viatjarà el president turc, Recep Tayyip Erdogan.

"Hem discutit la necessitat que hi hagi un alto el foc urgentment. La pau duradora entre Israel i Palestina només es pot aconseguir a través de la solució dels dos estats. Però ara Israel està condemnant més de dos milions de persones a la fam. Turquia espera que el Govern israelià pagui el preu d’aquests crims", va dir Fidan en una roda de premsa conjunta amb Albares.

Solució duradora

"En aquest sentit, la posició del Govern espanyol és coneguda –va continuar el ministre d’Exteriors socialista–. Condemnem els atacs de Hamàs, en què van morir 1.400 israelians. Ara bé, 31.000 palestins innocents morts són massa. I no només són les bombes, sinó que també és la fam. L’ajuda humanitària ha d’arribar i hem de fer passos concrets. La lliçó que s’ha de treure de tota aquesta tragèdia és que israelians i palestins han de buscar de veritat una solució sincera i duradora".

Notícies relacionades

En aquesta trobada, Albares i Fidan van tractar, també, la guerra entre Ucraïna i Rússia, les estretes relacions comercials entre Espanya i Turquia i la posició completament estancada del país d’Anatòlia com a país candidat a l’entrada a la Unió Europea (UE). Turquia va començar el procés d’adhesió el 2005, però el seu curs cap a Europa ara està parat i no sembla que s’hagi de reprendre aviat.

"Espanya ha recolzat des del principi la nostra entrada a la UE, i els ho agraïm. Però hem de reclamar que el procés d’adhesió de Turquia no sigui deixat a la mercè de les agendes estretes d’alguns països membres", va demanar Fidan, en una referència velada, sobretot, a França i Alemanya, els dos països del bloc més reticents a l’entrada turca a la UE. "Continuem apostant pel diàleg. Per Espanya, Turquia és un aliat molt important", va remarcar Albares, que va posar en valor la importància dels intercanvis comercials, en augment durant els últims anys.