El futur del gegant euroasiàtic

Occident censura la «farsa» russa i la Xina felicita el seu «amic»

Xi posa en valor les relacions sino-russes

Occident censura la «farsa» russa i la Xina felicita el seu «amic»

Silvia Martinez Adrián Foncillas

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Les principals potències occidentals, amb els EUA al capdavant, no només no van felicitar Vladímir Putin per la seva aclaparadora victòria en les presidencials, sinó que van denunciar que les «pseudoeleccions» celebrades al país no van ser «ni lliures ni justes». Al pol oposat, l’Iran i la Xina sí que van celebrar obertament la victòria de Putin.

Les eleccions russes «òbviament no van ser lliures ni justes», ja que Putin va empresonar els seus oponents i va impedir que d’altres es presentessin contra ell, va argumentar la Casa Blanca en un comunicat emès poc després de conèixer-se la victòria del president rus. Segons l’opinió de la Unió Europea, els comicis van tenir lloc en un «entorn altament restringit» i exacerbat «per la guerra il·legal d’agressió de Rússia contra Ucraïna», segons l’alt representant per a la política exterior i de seguretat comuna europea, Josep Borrell, en nom dels ministres d’Exteriors de la UE.

Més crítics que Borrell van ser els caps de la diplomàcia dels països bàltics. «És un procediment que se suposa que s’assembla a unes eleccions, alguns podrien anomenar-ho reelecció, mancada de tota legitimitat», va carregar el lituà Gabrielius Landsbergis. I el mateix els seus veïns de Letònia i Estònia, que van denunciar la falta de legitimitat d’un procés que veuen com una «farsa» ja que «no són eleccions legítimes i el lloc de Putin és a la Haia com a criminal de guerra», va afegir l’estonià Margus Tsahkna. «No concedirem cap legitimitat», va afirmar l’espanyol José Manuel Albares, ministre d’Afers Exteriors d’Espanya, que va qualificar de «simulacre» el procés i va prometre continuar recolzant Ucraïna.

Eleccions «ni lliures ni justes»

Notícies relacionades

També França considera que, en els comicis presidencials russos, «una vegada més no s’han donat les condicions d’una elecció lliure, pluralista i democràtica». En la mateixa línia, Itàlia, a través del cap de la diplomàcia, Antonio Tajani, va destacar que les eleccions no van ser «ni lliures ni justes i van involucrar també territoris ucraïnesos ocupats il·legalment». El també vicepresident del Govern italià, va afegir: «Continuem treballant per una pau justa que porti Rússia a posar fi a la guerra d’agressió contra Ucraïna de conformitat amb el dret internacional».

Res a veure amb totes aquestes crítiques va tenir la reacció de la Xina al triomf de Putin. «Estic segur que, sota el teu lideratge, Rússia aconseguirà èxits encara més grans», va comunicar Xi Jinping al seu homòleg i «vell amic», segons va detallar la televisió pública. Xi i Putin s’han reunit en 42 ocasions durant l’última dècada, un probable rècord de la diplomàcia global. Són més que suficients per apuntalar el que tots dos defineixen de «profunda amistat».