Els maçons reneixen a Itàlia

El Gran Orient, la principal agrupació de lògies maçòniques d’Itàlia, ha guanyat una batalla judicial en la seva escomesa per recuperar la propietat de l’edifici que avui acull el Senat. El Palazzo Giustiniano va estar a les seves mans fins al 1925, any en què va ser expropiat per l’Estat.

Els maçons reneixen a Itàlia

IRENE SAVIO

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El Palazzo Giustiniano, seu del Senat italià, ha tornat aquests dies a ser epicentre d’una antiga polèmica judicial. Hi ha dos litigants. D’una banda hi ha el Gran Orient d’Itàlia (GOI), la més antiga (des de 1805) i controvertida agrupació de lògies maçòniques italianes; de l’altra, l’Estat italià. Amos de l’icònic edifici des de 1911 fins a la seva expropiació el 1925 (quan encara existia el Regne d’Itàlia), els maçons mantenen des de fa anys un plet judicial per recuperar la propietat de l’edifici i un tribunal els acaba d’obrir la porta perquè la seva batalla no quedi en lletra morta.

El desenllaç de la pugna és encara incert, tot i que aquest tema ha revelat que la principal organització maçònica italiana ja no s’amaga. Després d’anys de mantenir-se a l’ombra per la infinita llista d’escàndols dels quals han sigut protagonistes, els maçons del Gran Orient sembla que ara estan buscant recobrar prestigi i, de passada, normalitzar la seva presència a Itàlia. Un exercici que no és gens fàcil.

La raó és que la reputació del Gran Orient fa anys que està en evidència des que als anys 80 una de les seves lògies secretes, la P2 (Propaganda Due), va ser acusada de tèrboles operacions financeres, operacions clandestines, contactes il·legals amb la CIA i amb autocràcies llatinoamericanes, i fins i tot intents colpistes neofeixistes. Des d’aleshores, lleis i directrius estatals ha intentat obstaculitzar (amb dubtós èxit) la permanència a Itàlia de qualsevol organització maçònica. Algunes fins i tot han acumulat acusacions de vincles amb les màfies italianes.

Però alguna cosa podria estar canviant. En el cas del Senat, per exemple, la novetat és que els maçons ja han aconseguit un punt. A finals de gener, el Suprem italià va acollir un recurs de la lògia contra una sentència prèvia que havia apagat les esperances dels maçons de poder recuperar l’immoble. Lluny d’això, el Suprem ha decidit que aquest tema ha de ser dirimit pels tribunals administratius italians, que ara s’hauran de pronunciar sobre si l’Estat italià ha estat ocupant l’edifici del Senat de manera il·legítima i, per això, ha de tornar-lo al Gran Orient.

El revés judicial per a les institucions italianes ha sigut, en aquestes circumstàncies, celebrat per Stefano Bisi, que durant anys va ser gran mestre del Gran Orient (i, fa uns dies, rellevat per un altre maçó, Antonio Seminario, després d’unes disputades eleccions dins del grup). Bisi ha explicat que el principal objectiu és que se’ls concedeixi un espai, dins del recinte del Senat, per establir-hi un museu sobre els maçons a Itàlia, amb relíquies fins i tot de Garibaldi.

"Si també els tribunals administratius ens acaben donant la raó, com ja va fer el Suprem, no desallotjarem ningú del Palazzo Giustiniano, i molt menys encara [l’actual president, el dretà Ignazio] La Russa", ha afirmat Bisi al diari Il Corriere della Sera. "És més, fins i tot estem disposats a donar l’edifici a l’Estat", ha afegit Bisi a l’argumentar que l’expropiació, ocorreguda en època feixista, és il·legal perquè "mai es va anul·lar l’acte de compra per la nostra banda".

Tempesta judicial

Amb tot, aquest cas no és l’única disputa que els maçons han reobert els últims anys, amb resultats de vegades positius per a ells. També s’han obert una sèrie d’accions judicials del Gran Orient per evitar que les institucions italianes exigeixin als candidats en llocs públics declarar obertament que pertanyen a lògies maçòniques, gest que els maçons consideren una discriminació, mentre que l’Estat italià considera que serveix per evitar que es repeteixin escàndols com els dels 80.

Notícies relacionades

Exemple d’això és una sentència de novembre del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Al ser cridat a pronunciar-se sobre un anunci publicat per un tribunal de la Toscana sobre pèrits judicials, el TEDH va establir que és il·legítim sol·licitar els candidats a aquests llocs si pertanyen a lògies maçòniques. Amb això, el tribunal europeu va condemnar l’Estat italià a pagar 1.500 euros i les despeses del procés, una pena reduïda, ja que l’anunci havia sigut posteriorment eliminat.

El bon estat de salut del Gran Orient està també reflectit en els seus números. Malgrat no ser l’única lògia maçònica italiana (al país hi ha altres grups de menor importància), el Gran Orient té avui una pomposa seu a Il Gianicolo, un dels barris més luxosos de Roma, 860 lògies disseminades per tot Itàlia i més de 23.000 integrants, és a dir, 19.000 més que als anys 60 i 5.000 més que el 2007. De fet, malgrat que encara no admeten dones, la mitjana de nous inscrits és de 600 a l’any, segons dades de l’organització.

Temes:

Itàlia Roma