Argentina

Milei pateix un seriós revés al Senat amb el rebuig del megadecret

Milei pateix un seriós revés  al Senat amb  el rebuig del megadecret
1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

"Mentre ens esforcem per tirar el país endavant, ells s’ocupen d’empobrir". El president de l’Argentina, Javier Milei, va patir dijous (matinada de divendres a Espanya) una nova i forta derrota política. El Senat va rebutjar el seu Decret de Necessitat i Urgència (DNU), amb el qual intenta adquirir poders excepcionals per refundar no sols l’economia argentina sobre la base de desballestar l’Estat, restringir el dret de vaga i acabar amb qualsevol regulació ambiental, sinó també modificar la cultura argentina per acabar, segons les seves pròpies paraules, amb "un segle de col·lectivisme".

Notícies relacionades

El megadecret ha de passar ara a la Cambra de Diputats, on setmanes enrere es va empantanegar la seva ambiciosa llei Òmnibus amb centenars d’articles que complementaven els objectius del DNU. Perquè el DNU sigui finalment derogat, es necessita el rebuig de les dues cambres legislatives. El Govern d’ultradreta es proposa tirar endavant negociacions frenètiques amb els seus aliats i sectors pròxims per evitar una frustració d’aquesta magnitud, a gairebé 100 dies d’haver iniciat les seves gestions.

L’oficina del president va comunicar el seu malestar per l’ensopegada: "Ha arribat el moment que la classe política decideixi de quin costat de la història vol quedar". Setmanes enrere, a l’obrir l’Assemblea Legislativa, Milei va proposar a l’oposició el pacte de maig, amb 10 punts que tenen un caràcter "fundacional". Segons el missatge oficial, l’1 de març, l’ultradretà va convidar, "en un esdeveniment històric sense precedents", a firmar-lo per treure l’Argentina "del camí del fracàs" i tornar a convertir-la en "una potència mundial". En vista de la votació de dijous, s’afegeix, "resulta impossible" no interpretar aquesta decisió com un intent de "soscavar el canvi triat pels argentins". Ahir, el mandatari va confiar que superarà l’adversitat. "Mai vam dir que seria fàcil però al final del camí triomfarem".