El conflicte del Pròxim Orient

L’Open Arms obreel corredor a Gaza mentre Israel ataca els punts d’ajuda

Almenys 21 palestins moren pels trets de soldats israelians mentre esperaven l’entrega de material humanitari

L’Open Arms obreel corredor a Gaza mentre Israel ataca els punts d’ajuda

Andrea López-Tomàs

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

La desesperació creix de cap a cap de la Franja de Gaza. Mentre la població lamenta l’enèsim atac israelià contra un punt de distribució d’ajuda humanitària ahir a la matinada, que va segar almenys 21 vides a la ciutat de Gaza, el vaixell d’Open Arms va començar ahir a desembarcar el seu primer carregament d’aliments a la costa gaziana. Per la seva banda, Hamàs va presentar la seva quarta proposta de treva per posar fi a la guerra, que ja ha matat almenys 31.490 palestins i 8.000 més persones s’estima que es troben sota la runa, segons les xifres del Ministeri de Sanitat de l’enclavament. A Jerusalem, les restriccions d’Israel van impedir que milers de palestins visitessin la mesquita d’Al Aqsa el primer divendres de Ramadà.

"No es pot permetre que continuïn els atacs contra sol·licitants d’ajuda", va denunciar el coordinador d’ajuda d’emergència de les Nacions Unides, Martin Griffiths, a X. "La gent no hauria d’haver de morir mentre intenta mantenir vives les seves famílies", va afegir amb referència a l’últim atac a la rotonda de Kuwait al nord de la ciutat de Gaza. Allà, l’esperança per calmar els estómacs famolencs ha tornat a convertir-se en una trampa mortal. Almenys 21 palestins van morir i uns 155 van resultar ferits en un atac israelià a una multitud que esperava el repartiment d’ajuda humanitària, segons va denunciar el Ministeri de Sanitat de l’enclavament. Aquesta mena d’atacs han matat al voltant de 400 palestins.

200 tones de menjar

Hores després d’aquesta agressió, el vaixell d’Open Arms carregat d’aliments per l’organització World Central Kitchen (WCK) del xef José Andrés culminava oficialment la primera missió del corredor marítim d’ajuda humanitària. Després de salpar de Xipre dimarts, ahir va arribar a les costes de l’assetjada Gaza i va començar la descàrrega de part de les 200 tones de menjar que transporta. Suposen 37 milions de racions de menjar. El Ministeri d’Exteriors dels Emirats Àrabs Units (EAU), país que ha col·laborat amb WCK i Xipre en aquest corredor, va confirmar l’"èxit" de l’arribada d’ajuda humanitària al nord de la Franja, però va insistir que "l’exacerbació de la catàstrofe humanitària a la Franja requereix l’adopció d’un enfocament internacional col·lectiu".

Notícies relacionades

És la primera vegada que arriba ajuda humanitària per mar a Gaza des del 2005, abans del bloqueig israelià imposat dos anys després. Malgrat l’eufòria puntual, aquest carregament és només una gota d’aigua a l’oceà ja que, com diverses organitzacions humanitàries i l’ONU han apuntat, ni l’ajuda marítima ni l’aèria poden substituir l’entrada d’aliments per terra. Més de mig milió de persones a Gaza estan en risc d’inanició, segons les agències de les Nacions Unides.

Hamàs, per la seva banda, va enviar a Israel una altra nova proposta de treva a Gaza. El text proposa un alto el foc dividit en dues fases, en què manté la fi permanent de la guerra, però mostra més flexibilitat en l’intercanvi de presos palestins per ostatges israelians i l’alliberament de dones. A la primera fase de l’acord serien alliberades totes "les dones, nens, malalts i avis" israelians segrestats a canvi d’entre 700 i 1.000 presoners palestins.

Temes:

Gaza Israel