Tecnologia

La Xina acusa de "bandits" els EUA per la seva llei contra TikTok

Pequín qualifica d’arbitràries les raons de seguretat nacional per vetar la xarxa social

La Xina acusa de "bandits" els EUA per la seva llei contra TikTok

Adrián Foncillas

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Ahir va ser Huawei, avui és TikTok i demà, ja es veurà. Segueix l’assetjament nord-americà a tecnològiques xineses sense més certeses que el seu èxit global i amb vaporoses amenaces a la seguretat nacional. "Quan algú veu un objecte que porta una altra persona i l’hi intenta robar, està utilitzant la lògica del bandit", va explicar ahir el Govern de Pequín, al·ludint a l’ultimàtum que li planteja la proposta de llei nord-americana a Tik Tok: deixa anar amarres amb la matriu xinesa o seràs prohibida.

Els 352 vots a favor i 65 en contra a la Cambra baixa certifiquen que només la Xina posa d’acord demòcrates i republicans. Falta la votació al Senat, que es preveu més àrida, i la firma del president Biden, que ja l’ha promès.

Aprovació inevitable

Ningú dubta a la Xina que la llei arribarà a port i ahir ja va anunciar "totes les mesures necessàries per preservar els interessos de les seves companyies". Aquesta llei, segons el Ministeri d’Exteriors, vulnera la competència lleial i les normes internacionals econòmiques i de comerç. "Si aquestes presumptes raons de seguretat nacional poden ser esgrimides arbitràriament per suprimir les excel·lents companyies estrangeres, ¿on és llavors la igualtat i la justícia?", va demanar el seu portaveu. Una lletania de laments des de la premsa local havien precedit la decisió de la Cambra baixa. No hi ha proves i aquest càstig a TikTok "se’ls tornarà en contra" als EUA, van repetir els mitjans i el ministeri.

Notícies relacionades

Tampoc n’hi va haver quan Donald Trump va carregar contra Huawei, líder global en xarxes 5G, per les mateixes raons. Ningú ha aportat encara un indici de l’amenaça de TikTok i Huawei contra la seguretat nacional. El cap dels serveis d’espionatge de Washington ha dit aquesta setmana que no podia descartar que TikTok pogués influir en les imminents eleccions presidencials. Tampoc va dir que ho pogués assegurar.

La llei empeny TikTok a la incertesa. Si la seva matriu xinesa, la pequinesa Bytedance, no la ven, 170 milions d’usuaris nord-americans no hi podran accedir.