El drama migratori

Un naufragi al Mediterrani central deixa uns 50 morts

El vaixell Ocean Viking, de SOS Méditerranée, rescata 25 supervivents en "extrema vulnerabilitat física i mental"

Un naufragi al Mediterrani central deixa uns 50 morts

Irene Savio

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Una cinquantena de migrants, entre ells dones i almenys un nen, han perdut la vida en el seu intent d’arribar a Europa en l’últim gran naufragi que ha tingut lloc en la ruta del Mediterrani central, segons testimonis de supervivents recollits per treballadors humanitaris de l’Ocean Viking, la nau humanitària de l’oenagé europea SOS Méditerranée. Així ho va confirmar ahir a aquest diari Francesco Creazzo, portaveu de l’organització.

"El nostre vaixell era a la zona SAR [recerca i rescat] de Líbia, en aigües internacionals, quan va albirar una embarcació pneumàtica gairebé completament desinflada i amb unes vint-i-cinc persones a bord, dues de les quals inconscients i que van ser posteriorment evacuades [a Sicília] en un helicòpter de la Guàrdia Costanera italiana", va explicar Creazzo. "Els 23 que van quedar a bord, tots exhaustos i 12 d’ells menors, van ser els que ens van explicar que van estar gairebé una setmana al mar, després de salpar de Zawiya, a Líbia", va dir.

El que hauria deixat la barca pneumàtica completament a la deriva hauria sigut la ruptura del precari motor de l’embarcació, cosa que va passar tot just dos dies després que els migrants emprenguessin el seu arriscat viatge, van explicar els rescatats.

De Mali, Gàmbia i el Senegal

"Suposo que en tindrem més detalls més endavant ja que, ara mateix, els supervivents amb prou feines poden parlar, estan esgotats. Es tracta de ciutadans de Mali, Gàmbia i el Senegal, i en aquest moment [ahir] es troben al nostre vaixell juntament amb 201 migrants més rescatats en altres operacions", va afegir Creazzo. "Alguns respiren gràcies a [aparells que els proporcionen] oxigen", va precisar.

L’Ocean Viking de SOS Méditerranée és en l’actualitat, juntament amb les naus de Metges sense Fronteres (MSF), un dels pocs que continua efectuant rescats al mar Mediterrani malgrat les creixents dificultats imposades pel Govern de Giorgia Meloni a la tasca de les oenagés al mar.

Notícies relacionades

Per això, també en el cas d’aquest rescat, el port assignat ha sigut el d’Ancona, localitat al nord d’Itàlia a 1.500 quilòmetres de distància de la zona on es van efectuar els rescats. Una decisió que (de moment, sense èxit) l’Ocean Viking ha demanat a les autoritats italianes reconsiderar perquè els nàufrags rescatats puguin desembarcar al més aviat possible.

Gairebé 20.000 migrants van arribar a Itàlia per via marítima entre l’1 de gener i el 14 de març de l’any passat, una xifra que aquest any és molt més baixa. De fet, segons les xifres difoses pel Ministeri d’Interior d’Itàlia, 5.968 migrants han arribat a Itàlia per aquesta ruta en el que va de 2024.