Llimona & vinagre

Els casaments del doctor Frankenstein

Els casaments del doctor Frankenstein

per Josep M. fonalleras

4
Es llegeix en minuts
Josep Maria Fonalleras
Josep Maria Fonalleras

Escriptor

ver +

El 2023 va ser certament un període de molta activitat sentimental i empresarial per a Rupert Murdoch, l’empresari nascut el 1931 a Melbourne i que durant 70 anys ha anat creant una colossal estructura mediàtica, sobretot si tenim en compte que fa quatre dies que aquest senyor ha fet 93 anys. De fet, aquesta intensitat neix l’agost del 2022 i s’estén fins al setembre del 2023, que és quan anuncia que deixa tot l’imperi de la comunicació en mans de Lachlan, el fill mascle més gran i el més involucrat en els negocis familiars, fill de la seva segona dona, Anna Maria Torv, que és la dona que més temps ha estat casada amb el magnat, des del 1962 fins al 1998. Tot plegat respon a una mena de cursa contra el temps, tot i que no és segur que Murdoch sigui mortal o que hagi de traspassar aviat. Almenys això és el que ell pensa.

Els casaments del doctor Frankenstein /

Quan es va comprometre amb Ann Lesley Smith, una acabalada propietària de vinyes a Califòrnia, va declarar que "tots dos estem ansiosos per passar la segona meitat de la nostra vida junts". Això només ho pot dir un bromista o algú que, realment, pensa que encara li queden, un cop fets els 90, 90 anys més de vida. Era el març del 2023. En una primavera electritzant, al cap de dues setmanes, Murdoch va anunciar que no hi hauria casament i que la senyora Smith no seria la seva cinquena dona. Les males llengües diuen que el motiu és que la trobava massa "evangèlica", que és una causa ben estrambòtica per trencar una relació. Però resulta que Murdoch, en aquesta recta final, ha decidit accelerar. Fer-ne via.

Tornem a l’agost del 2022. És quan decideix separar-se de la quarta esposa, ni més ni menys que la coneguda model Jerry Hall, exmuller de Mick Jagger. Després de sis anys de convivència, quan ella l’esperava a Londres, Hall rep un correu electrònic que diu així: "Jerry, lamentablement he decidit posar fi al nostre matrimoni". Els advocats de la dona van dir que estava "veritablement devastada" i que el trencament va arribar quan feien plans de futur, tot i que s’especula que en l’origen del terrabastall hi ha el temor dels fills de Murdoch (en té sis, de tres dones) en veure que Hall, durant la pandèmia, es convertia en fèrria guardiana de la salut del seu marit i, segons els hereus, en una carcellera que buscava capgirar el sentit de l’herència.

Monstre imparable

Notícies relacionades

El fet és que Murdoch va escriure aquest correu l’agost del 2022 i durant la tardor d’aquell mateix any ja va intimar amb la senyora Smith, la de les vinyes, amb la qual, com hem vist, va partir peres durant la primavera del 2023, i després va arribar l’agost i va començar a sortir amb la que sembla que serà la cinquena esposa del magnat, la senyora Elena Zhukova, biòloga d’origen rus que, per a més informació, és exsogra de Roman Abramovich, aquell oligarca que va comprar el Chelsea, i amiga íntima de Wendi Deng, que va ser l’esposa número tres. En aquell atrafegat 2023, Murdoch va anunciar que deixava de ser l’amo del The Times i del The Sun i del New York Post i de la cadena Fox de televisió, i de tantes capçaleres més –sense oblidar, per descomptat, el The Wall Street Journal– i de tots els altres negocis que fan que la seva vida i el seu patrimoni s’assemblin als de la sèrie Succession.

Diuen que va cedir el comandament al fill per unes quantes raons, entre les quals el fet d’haver pactat el pagament de quasi 800 milions de dòlars a l’empresa Dominion Voting Systems, l’encarregada de comptar els vots de les eleccions americanes del 2020, en compensació pel perjudici que van causar els vilipendis i les mentides perpetrats per Fox per mirar que Donald Trump tornés a ser president. Poc després de dir que plegava, però que es mantenia com a president emèrit, es va publicar The fall: the end of Fox News, la caiguda i el final de la cadena, un llibre en què l’autor, Michael Wolff, assegura que Murdoch s’assembla a un doctor Frankenstein que ara es penedeix d’haver creat un monstre que ningú (ell tampoc!) sap com parar. Per acabar d’arrodonir el vodevil comunicatiu, l’ancià Murdoch, en la carta en la qual s’acomiadava dels treballadors de la televisió, va criticar les elits "que venen relats polítics en lloc de buscar la veritat". A bodes em convides, Rupert, que és una manera de dir que ens ho posa fàcil per captar la broma sardònica del comiat. Ara pensa en una altra boda, la cinquena i probablement definitiva. Ell en té 93 i la biòloga, 66. Amb un patrimoni de més de 18.000 milions de dòlars, faran una festassa, això segur.