El conflicte del Pròxim Orient

Brussel·les insta Israel a obrir més passos terrestres per a l’ajuda a Gaza

Open Arms porta a l’enclavament un vaixell amb unes 200 tones d’aliments que repartirà l’oenagé World Central Kitchen

Brussel·les insta Israel a obrir més passos terrestres per a l’ajuda a Gaza

Andrea López-Tomàs

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

L’ofensiva diplomàtica per persuadir Israel perquè permeti una entrada eficaç d’ajuda humanitària a la Franja de Gaza no cessa. Mentre el vaixell d’Open Arms s’acosta a les costes de l’enclavament palestí carregat amb 200 tones d’aliments no peribles de l’oenagé World Central Kitchen (WCK), del xef espanyol José Andrés, des de Brussel·les, el comissari europeu de Gestió de Crisi, Janez Lenarcic, va instar ahir el Govern de Benjamin Netanyahu a obrir "més punts de pas per terra, que permetin més camions a Gaza" amb què apaivagar el risc de fam que pateixen 500.000 gazians, segons les estimacions de l’ONU.

"Un camió porta unes 20 tones. Hauríem de tenir 500 camions diaris", va explicar Lenarcic en una xerrada amb mitjans de comunicació a Brussel·les, informa l’agència Efe. I en el cas que Israel no accedeixi a aquesta opció, que és "la més fàcil, eficient i barata", el comissari eslovè va obrir la possibilitat que la Unió Europea s’afegeixi a l’enviament d’ajuda per aire, com ja fan alguns estats membre i els EUA.

Moll temporal

Segons l’opinió de Lenarcic, l’ajuda per mar que es dirigeix ja a Gaza i un segon vaixell que està sent carregat a Xipre amb 300 tones més estan lluny de ser suficients i tampoc n’hi haurà prou quan els EUA habilitin a l’abril un moll temporal que permeti l’enviament de milers de tones per setmana.

Fa dos dies que el vaixell de l’Open Arms va sortir del port xipriota de Làrnaca en direcció a Gaza i es va convertir en el primer vaixell internacional a aconseguir-ho. Obria així aquesta ruta marítima que permetria l’entrada d’ajuda humanitària a l’enclavament. A 215 milles nàutiques de la costa gaziana, preveien unes 50 hores de travessia fins a arribar-hi. Aquest nou corredor d’ajuda marítima iniciat per Xipre ha rebut el suport de la Unió Europea, els Emirats Àrabs Units, el Regne Unit i els Estats Units. Al seu torn, Washington s’ha embarcat en la missió de construir un moll per entregar ajuda que tardarà un parell de mesos a ser operatiu i implicarà la mà d’obra d’un miler de soldats. A causa de la urgència de la situació humanitària a Gaza, organitzacions com la WCK han decidit embarcar-se en aquest projecte alternatiu.

L’Open Arms es converteix així en el primer vaixell autoritzat a entregar ajuda directament a Gaza des del 2005, segons va declarar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, dimecres passat. Després d’aquesta prova pilot, la UE treballaria amb "vaixells més petits" fins que l’Exèrcit nord-americà completi els treballs al seu port flotant davant la costa de Gaza. "El nostre equip està construint un embarcador per descarregar l’enviament", va tuitejar l’oenagé nord-americana WCK, que ha donat els aliments. L’Exèrcit israelià ha dit que s’està preparant per a l’arribada de l’Open Arms remolcant la barcassa que conté el carregament de farina, arròs i proteïnes. L’entrega d’ajuda s’està "portant a terme en coordinació amb les autoritats civils i de seguretat israelianes, d’acord amb la directiva del Govern d’Israel i a petició del Govern dels Estats Units".

Notícies relacionades

Una vegada el vaixell es trobi a unes 20 milles nàutiques de la costa gaziana, l’Armada israeliana l’inspeccionarà al mar, d’acord amb mitjans locals. Després, serà escortat per l’Armada i la Força Aèria cap a la costa de Gaza. En cert moment, un vaixell israelià remolcarà l’ajuda al moll temporal improvisat al centre de la Franja de Gaza perquè el personal de la WCK la distribueixi al castigat nord. "Podem portar milions d’àpats al dia, ¡la gent del nord serà alimentada!", va celebrar el xef José Andrés en el seu compte de X (abans Twitter) alhora que salpava l’Open Arms. "Que aquest moment al començament del Ramadà sigui un bon auguri per a la pau al Pròxim Orient", va afegir el fundador de WCK.

Mentre continua bombardejant la Franja, inclosos els punts de recollida d’ajuda, Israel ha dit que "inundarà" Gaza amb ajuda humanitària.

Temes:

Gaza Govern Israel