Llum verda al blindatge legal de la llibertat de premsa

Llum verda al blindatge legal de la llibertat de premsa
1
Es llegeix en minuts

"No podem fer els ulls grossos davant el fet que la llibertat de premsa està amenaçada arreu del món, inclosa Europa." Amb aquestes paraules, l’eurodiputada alemanya Sabine Verheyen va justificar ahir l’aprovació de la llei europea de llibertat de premsa, una nova normativa que protegirà els periodistes i vetllarà per la pluralitat dels mitjans a la Unió Europea (UE).

Notícies relacionades

Amb 464 vots a favor, 92 en contra i 65 abstencions, el Parlament Europeu va donar llum verda a un projecte legislatiu proposat el 2022 per donar resposta al deteriorament de la pluralitat i independència mediàtica en països en plena deriva autoritària, com Hongria o Polònia, però també a altres casos flagrants com l’assassinat de periodistes anticorrupció a Malta i Eslovàquia o l’espionatge de reporters a Grècia i França.

És per això que la nova llei prohibeix pressionar els periodistes perquè revelin les seves fonts i utilitzar tecnologies com el programari espia israelià Pegasus per vigilar-los. Les autoritats només podran punxar els dispositius de professionals de la informació en cas de delictes greus i amb prèvia autorització judicial "independent i imparcial". Els afectats per l’espionatge n’hauran de ser informats a posteriori i tindran dret a impugnar-lo davant els tribunals. França hi volia introduir una excepció en casos de "seguretat nacional", però la seva posició va ser rebutjada.