Kate, al punt de mira

La poca informació sobre la salut de la princesa després de la seva operació abdominal i el nyap de la foto ‘fake’ amb els seus fills, per la qual ha demanat disculpes, provoquen un terratrèmol mediàtic.

Kate, al punt de mira

LUCAS FONT

4
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

La publicació d’una fotografia manipulada de la princesa de Gal·les, Kate Middleton, després de la seva retirada de la vida pública per motius de salut, ha provocat un terratrèmol mediàtic sense precedents al Regne Unit. La casa reial britànica va mirar de calmar les aigües amb la petició de disculpes publicada dilluns per la mateixa Kate, un comunicat publicat a les xarxes socials en el qual reconeixia haver editat la imatge a causa de la seva afició per la fotografia. Però les preguntes sobre el seu estat de salut i sobre com aquesta situació afectarà la credibilitat de la corona i la seva imatge personal segueixen encara sense resposta.

L’última aparició pública de la princesa va ser al desembre, en un acte religiós celebrat el dia de Nadal a l’església de Santa Maria Magdalena, a la ciutat anglesa de Norfolk. Poques setmanes més tard, el 17 de gener, el palau de Kensington va informar que la princesa havia sigut sotmesa a una operació abdominal i va anunciar que no reprendria la seva agenda pública fins després de Setmana Santa. Una situació que ja va obrir alguns interrogants a causa de l’escassa informació oferta pel seu equip de comunicació, que es va limitar a dir que la intervenció no tenia a veure amb el càncer. El secretisme es manté i ha deixat espai a innombrables especulacions i teories conspiradores.

Actiu de la família

L’esposa del príncep Guillem és un dels principals actius de la família reial britànica en els últims anys, després de la sortida per la porta del darrere del príncep Andreu, vinculat amb el pedòfil multimilionari Jeffrey Epstein, i del príncep Enric, que va renunciar al seu paper dins de la família reial juntament amb la seva dona, Meghan Markle. Des d’aleshores, la princesa de Gal·les ha complert amb solvència amb el rol de futura reina, un paper difícil la pressió del qual ja van patir en les seves pròpies carns la princesa Diana i l’actual dona de Carles III, la reina Camil·la.

La princesa de Gal·les va ser blanc d’importants crítiques abans i després del seu matrimoni amb Guillem. Va arribar a ser qualificada com "una nina articulada de la qual pengen draps" i guanyar-se la imatge de persona insulsa i sense caràcter. El pas del temps, no obstant, li ha permès apaivagar les crítiques i assentar-se com la tercera royal amb vida més popular, segons una enquesta de YouGov, només per darrere del príncep Guillem i de la princesa Ana, la germana del rei. Kate ha aconseguit un difícil equilibri entre la discreció i l’estridència i ha demostrat ser capaç de captar l’atenció de la premsa, i evitar alhora eclipsar el seu marit, i de guanyar-se l’afecte del públic.

Un assumpte "enutjós"

L’impacte que aquest cas tindrà sobre la popularitat de la monarquia britànica encara s’ha de veure. El soroll mediàtic provocat per la publicació de la imatge manipulada de Kate i el secretisme sobre el seu estat de salut no ha provocat per ara una forta indignació entre la ciutadania. Tan sols un 20% dels britànics consideren que s’han donat pocs detalls sobre la situació de la princesa de Gal·les, segons una enquesta de YouGov publicada aquesta setmana, davant un 55% que apunten que s’ha donat prou informació o fins i tot massa. "L’assumpte de la fotografia és enutjós, però és poc probable que causi un perjudici durador", explica el comentarista de la casa reial Richard Fitzwilliams.

Múltiples analistes coincideixen a assenyalar la importància d’oferir transparència, tot i que també insisteixen en el dret dels membres de la família reial a preservar la privacitat en els assumptes de salut. Per a Fitzwilliams, el suport popular a la monarquia no es veurà afectat per la polèmica, en part gràcies a la tasca en projectes socials i les seves nombroses col·laboracions amb organitzacions benèfiques. "Guillem i Caterina són els membres de la reialesa més glamurosos i de més alt perfil a escala internacional, cosa que dona a les seves iniciatives benèfiques un caixet únic. La crisi d’aquesta setmana ha sigut un gol en pròpia porteria, en un moment molt difícil amb el rei malalt i Kate recuperant-se, però els membres de la reialesa ho deixaran enrere", assenyala.

Notícies relacionades

La casa reial confia a compensar la falta d’informació sobre la salut de Kate amb més transparència per part de Carles III, que va ser diagnosticat amb càncer a principis de febrer. El palau de Buckingham ha ofert diverses fotografies de trobades privades del rei amb membres del Govern, així com missatges de vídeo, per demostrar que continua complint els seus compromisos.

En l’últim, emès dilluns en l’acte de commemoració del dia de la Commonwealth, el monarca va llançar un missatge d’agraïment a totes les persones que li han enviat mostres de suport. "En les últimes setmanes m’he sentit profundament commogut pels vostres meravellosos i amables desitjos relacionats amb la meva salut. A canvi només puc continuar servint el millor que pugui". El monarca està complint al peu de la lletra la premissa, defensada per Isabel II, que la monarquia s’ha de deixar veure per ser creïble.