Israel utilitza IA per seleccionar l’objectiu de les bombes a Gaza

L’actual ofensiva de l’Estat hebreu a la Franja és la primera guerra de la història amb un ús potser ja intensiu de la intel·ligència artificial

Israel utilitza IA per seleccionar l’objectiu de les bombes a Gaza
3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

En només cinc dies de guerra, presos a l’inici del xoc entre Israel i Hamàs, l’aviació i els míssils israelians havien atacat i destruït mil objectius, segons el recompte de la plataforma d’investigació periodística israeliana +972. En l’atac a l’enclavament gazatí de Khan Yunis del cap de setmana passat, Israel va arribar en cinc minuts a 56 objectius de bombardeig. No hi ha precedents per a aquesta potència i concentració de dianes en tan poc temps. I en aquesta rapidesa i letalitat té a veure que la d’Israel i Hamàs és la primera guerra de la història amb ús creixent, potser ja intensiu, de la intel·ligència artificial (IA). Un fenomen nou, l’embrió del qual va començar a veure’s en la guerra d’Ucraïna, és ja descriptible al teatre d’operacions militars del Pròxim Orient.

El general jurídic espanyol Jerónimo Domínguez Bascoy ho va resumir recentment en un col·loqui sobre guerra moderna al Centre d’Estudis Polítics i Constitucionals de Madrid: ara "es generen en uns segons 200 objectius d’atac, cosa que als equips humans podria portar setmanes de treball".

Una cuirassa de secret i desinformació d’origen oficial protegeix el veritable abast del programa Habsora –l’Evangeli– al qual, malgrat l’escassetat de dades oficials sobre el seu funcionament –Israel va comunicar el 2019 que començava assajos amb un programa de selecció d’objectius i no va difondre més detalls–, se li atribueix la capacitat de processar milions de dades sobre matrícules, telèfons, fotos penjades a les xarxes socials, vídeos passats per missatgeria telefònica, preses de càmeres de seguretat, documents oficials d’empadronament, informes d’intel·ligència... per construir un fitxer o "banc" d’enemics i els seus mitjans o emplaçaments sensibles.

Des del primer moment de l’actual guerra a Gaza, l’objectiu no amagat per Israel ha sigut la consecució d’una dissuasió permanent per la via d’atacs demolidors i, segon però no en segon lloc, l’eliminació de Hamàs i l’aniquilació d’un número decisiu dels seus 30.000 milicians.

Edificis sencers destruïts

Habsora busca entre el torrent online de dades, les cuina recolzat en la localització de domicilis, magatzems i seus operatives. Per això es van veure en aquesta guerra, sobretot al començament, gratacels sencers d’habitatges tirats a terra entre explosions. Habsora hauria assenyalat que al quart a la dreta, o a l’entresol, o a la cinquena planta hi vivien membres de Hamàs.

Malgrat els dubtes sobre la veritable capacitat de Habsora recollides en un recent informe del think tank de seguretat Royal United Services (RUSI) del Regne Unit, alts oficials de l’Exèrcit a Espanya sostenen que aquest programa d’intel·ligència artificial ha sigut utilitzat per ajudar a marcar domicilis de dirigents i caps intermedis de Hamàs, sitges de coets, arsenals, tallers de muntatge de míssils i també boques de túnels, partint d’imatges de satèl·lit i de dron d’observació", assenyala la font, "tot i que per al traçat d’aquests túnels hi ha alguns senyals que s’hauria pogut fer servir un altre programa també assistit per intel·ligència artificial".

L’Estat Major de les IDF (les forces armades d’Israel) compta amb ajuda virtual per a l’elecció i la discriminació d’objectius. Però no només Habsora, també dos programes informàtics més amb ajuda d’IA: Alchemist –Alquimista– per col·laborar en l’orientació i alerta d’unitats sobre el terreny, i un altre que sembla una llegenda pel poc que es coneix i el nom novel·lesc que se li dona en papers i articles d’estudis estratègics, Profunditat de la Saviesa. Aquest últim programa hauria ajudat al mapatge pel que fa a orientació, extensió i profunditat dels túnels de Hamàs, utilitat en favor d’Israel per dirigir bombes aèries capaces de clavar-se en terreny urbà fins a 35 metres.

Sobre el terreny

Notícies relacionades

Amb menys secret militar en aquest cas, la IA intervé també en l’afinament del tret dels soldats israelians a peu de terreny. Es tracta d’una aplicació per a mires de fusell i metralladora, la Smash x4, de la firma israeliana d’alta tecnologia Smart Shooter (tirador intel·ligent). L’assistent de tret Smash s’utilitza en aquesta guerra perquè els soldats puguin fer caure drons.

L’empresa fabricant presumeix de la seva capacitat al seu catàleg comercial: "Mitjançant un processament avançat d’imatges, Smash reconeix l’objectiu i pot predir-ne els moviments. Smash es mantindrà fixat en l’objectiu fins i tot quan vostè o l’objectiu es moguin", i per això "pot atacar objectius aeris i terrestres amb una precisió inigualable".

Temes:

Gaza Intel Israel