Londres anuncia en precampanya noves baixades d’impostos

Els laboristes critiquen l’"espiral descendent" dels conservadors i apressen Sunak a convocar comicis al maig

Londres anuncia en precampanya noves baixades d’impostos

LUCAS FONT

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El Govern britànic va fer ahir un últim intent per remuntar en les enquestes a pocs mesos de les eleccions generals, previstes per a aquest any. El ministre de Finances, Jeremy Hunt, va anunciar noves baixades d’impostos en el seu discurs de presentació del pressupost de primavera, en el qual va mirar d’acontentar una part de l’electorat que continua patint els efectes econòmics de l’augment del cost de la vida. "En una societat lliure els diners no pertanyen al Govern, sinó a la gent. Si volem estimular la feina dura, hem de deixar que la gent conservi la major part possible dels seus propis diners", va dir Hunt al Parlament.

El ministre va confirmar una nova baixada de dos punts en les contribucions a la seguretat social (National Insurance) per a 27 milions de treballadors per compte d’altri i dos milions d’autònoms més. Aquestes retencions seran del 8% i del 6%, respectivament, a partir de l’abril. Una mesura valorada en prop de 10.000 milions de lliures (11.600 milions d’euros) i que se suma a la reducció de dos punts en el mateix impost anunciada a finals de l’any passat. "Hem reduït en un terç l’impost a la seguretat social en sis mesos sense incrementar el deute ni la despesa en els serveis públics", va dir Hunt, que va destacar que aquesta reducció suposarà un estalvi de 900 lliures anuals per a cada treballador.

Tant Hunt com el primer ministre, Rishi Sunak, pretenen compensar aquesta despesa amb noves mesures recaptatòries i amb un pla per reduir les partides pressupostàries dels serveis públics. El ministre va anunciar noves inversions en tecnologia per millorar la productivitat de serveis com els hospitals i la policia, i alleujar les hores que els professionals destinen a tasques burocràtiques i estalviar milions de lliures a llarg termini.

Atacs als laboristes

Els conservadors van aprofitar la presentació del seu pla per carregar contra el Partit Laborista, que continua liderant les enquestes amb prop de 20 punts d’avantatge malgrat els intents de Sunak per recuperar els electors. Hunt va mirar de convèncer els votants mostrant la imatge d’un Govern eficient en la gestió i prudent en la despesa pública davant un Partit Laborista que té per objectiu augmentar les inversions públiques a costa d’apujar els impostos a les classes treballadores. "És la diferència amb l’oposició: els seus plans destrueixen llocs de treball, redueixen les oportunitats i posen en risc les finances de les famílies", va assegurar.

Notícies relacionades

El líder laborista, Keir Starmer, va criticar l’"espiral descendent" dels conservadors després de 14 anys en el poder i va apressar Sunak a convocar eleccions a principis de maig. "Cinc anys més [de Govern conservador] només empitjoraran les coses", va dir en la seva resposta al discurs de Hunt. "Aquest pressupost podria haver sigut un moment de penediment, una disculpa pel caos que han provocat". Starmer va recordar que el Regne Unit va entrar en recessió en l’últim semestre de l’any passat i va negar que l’economia estigui creixent. Segons les previsions, arribarà a un 0,8% aquest any i a un 1,9% el 2025.

El Govern insisteix que la reducció de les contribucions a la seguretat social ha sigut possible gràcies a la seva bona gestió econòmica en els últims mesos, però l’Oficina de Responsabilitat Pressupostària (OBR, en les sigles en anglès) preveu que la càrrega fiscal respecte al PIB continuarà sent de les més altes de les últimes dècades.