El 2023 és l’any amb més migrants morts des que hi ha registres

Almenys 8.565 persones van morir en les rutes irregulars al món l’any passat, un 20% més que el 2022 segons l’OIM

El 2023 és l’any amb més migrants morts des que hi ha registres
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Almenys 8.565 persones van morir o van desaparèixer en les rutes de migració irregular al món el 2023, l’any més letal registrat per l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM) a partir de les dades que ha pogut reunir en l’única base d’accés obert sobre aquesta problemàtica. Aquesta xifra és un 20% més alta respecte al 2022, d’acord amb el Projecte Migrants Desapareguts, com es denomina la base de dades creada fa 10 anys i que en aquest període ha registrat un acumulat de 63.000 morts i desaparicions a nivell mundial.

Notícies relacionades

Poc més de la meitat de les morts es van produir per ofegament, el 9% per accidents de trànsit i el 7% per violència. El total de l’any passat ha superat el de totes les víctimes mortals i desapareguts (8.084) el 2016, que havia sigut l’any rècord des que l’OIM va assumir el rastreig i registre de casos. Arran d’aquestes xifres, l’organització va reiterar la seva crida que els governs "garanteixin una migració segura per a tothom", en vista que les vies segures i regulars en l’actualitat són limitades.

El Mediterrani va ser un any més la ruta més mortífera per als migrants, amb almenys 3.129 morts i desapareguts, el nombre més alt registrat des de 2017. A nivell regional, hi va haver xifres sense precedents de morts de migrants a l’Àfrica (1.866), principalment al desert del Sàhara i en la ruta marítima cap a les Canàries, i a Àsia (2.138), principalment de refugiats afganesos i de la minoria rohingya (perseguida a Birmània i assentada en part a Bangladesh), que fugien dels seus països d’origen.