El conflicte del Pròxim Orient

Espanya prepara sancions per a 12 colons israelians violents

El Govern elevarà l’ajuda a l’agència de l’ONU per als refugiats palestins

Israel va difondre dos suposats àudios d’empleats de la UNRWA sobre els atacs de Hamàs

Espanya prepara sancions per a 12 colons israelians violents

Mario Saavedra

2
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Davant la falta d’acord a Brussel·les pel bloqueig d’Hongria, Espanya ha decidit actuar unilateralment contra els colons israelians violents que ataquen els palestins de Cisjordània. "Hem iniciat els tràmits per imposar sancions a un primer grup de 12 colons violents de Cisjordània", va dir ahir el ministre espanyol d’Afers Estrangers, José Manuel Albares, durant la seva compareixença al Congrés. "Sabem que el silenci i la inacció van en contra de les víctimes".

Aquesta és la primera vegada que el ministre especifica el nombre concret que es veurà afectat per la mesura que prepara el Govern. Espanya s’uneix així a països com els Estats Units o el Regne Unit per preparar un càstig a aquests radicals. Els atacs dels habitants dels assentaments il·legals als seus veïns palestins són norma als territoris ocupats: el 2023 hi va haver 243 palestins morts, d’ells 43 nens, abans del 7 d’octubre. Han augmentat dràsticament després dels atacs de Hamàs d’aquell dia. Des d’aleshores, han mort 545 palestins en mans de l’Exèrcit o dels colons, entre ells 139 nens i nenes. El Govern israelià ha decidit armar aquests colons i en ocasions fa els ulls grossos davant els assalts. A Cisjordània hi ha al voltant de 700.000 colons israelians.

Sobre la guerra a Gaza, Albares va anunciar també una contribució a l’agència de l’ONU per als refugiats palestins (UNRWA) "molt superior" als 3,5 milions extres ja anunciats. I va destacar el paper del Govern per evitar que la Unió Europea suspengués aquesta ajuda, fonamental per pal·liar la crisi humanitària que es viu a la Franja.

Treva i conferència de pau

Albares va demanar als grups presents en la Comissió Mixta (diputats i senadors), reunida ahir, que s’uneixin a les accions del Govern per buscar la pau al Pròxim Orient, des de la petició de l’alto el foc fins a una conferència de pau que aconsegueixi materialitzar un Estat palestí.

Notícies relacionades

"El que els demano aquí és que se sumin a aquesta aspiració i ens ajudin a construir una pau definitiva", va assenyalar. "Espanya també és clara i ferma en la condemna rotunda de tantes morts de civils a Gaza, uns 30.000, inclòs un elevat percentatge de dones i nens", va afegir el cap de la diplomàcia espanyola. "Només l’establiment d’un Estat palestí, realista i viable, que inclogui Cisjordània i Gaza sota una única autoritat nacional palestina connectada per un corredor, amb accés al mar, amb un port, amb la seva capital a Jerusalem Est, podrà garantir definitivament la seguretat d’Israel i la pau a la regió".

Israel, no obstant, no té intenció d’aturar les seves operacions i manté, també, les seves acusacions contra l’agència de l’ONU per als refugiats palestins. L’Exèrcit israelià va revelar ahir gravacions d’àudio que suposadament corresponen a converses telefòniques de dos empleats de la UNRWA a la Franja de Gaza, en les quals parlen de la seva participació en l’atac de Hamàs del 7 d’octubre, informa Efe. Una correspon suposadament a la veu de Yusef Zidan Suleiman al-Hawajara, a qui Israel identifica com a professor d’àrab en una escola de la UNRWA a Deir al-Balah, al centre de la Franja. En la seva conversa, descriu la seva entrada en territori israelià i afirma que va capturar dones israelianes. L’altra sembla que correspon a Mamduh Hasin Ahmed Alkali, identificat com a mestre de primària a Khan Yunis. Segons l’Exèrcit, la UNRWA "ocupa més de 450 membres d’organitzacions terroristes".

Temes:

Gaza Govern Israel