Els russos desafien la por per acomiadar-se en massa de Navalni

Una multitud assisteix al funeral del líder opositor, tot i que l’accés estava restringit. / El Kremlin havia advertit contra les "reunions no autoritzades".

Els russos desafien la por per acomiadar-se en massa de Navalni

Àlex Bustos

4
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Era evident que alguna cosa important passava quan un s’aproximava a l’església de la Icona de la Mare de Déu, al sud de Moscou, on ahir es va donar l’últim adeu a l’opositor rus Alexei Navalni. A la nombrosa presència policial, fins i tot a les estacions de metro pròximes, s’hi afegien els grups de persones que portaven un ram de flors per al difunt, com marca la tradició fúnebre russa.

Per trobar físicament el lloc de la cerimònia simplement n’hi havia prou amb seguir el riu de gent que descendia del metro a l’estació de Marino, al sud-est de la capital, ja que tot i que no es podia utilitzar cap servei de geolocalització a causa dels inhibidors, estava meridianament clar on es trobava el temple ortodox. A més, la major part del camí estava marcat amb tanques i vehicles policials, a més de molts agents preparats per a qualsevol eventualitat, desplegats fins i tot a moltes de les teulades pròximes al temple ortodox.

Les desenes de milers de moscovites que es van atrevir a acostar-se per acomiadar el que va ser la molèstia més gran per al president rus, Vladímir Putin, sabien al que s’exposaven. Moltes càmeres de vigilància i l’abundant presència policial convidaven a la prudència, i molts dels presents es van tapar parcialment el rostre amb gorros, bufandes i fins i tot amb mascaretes que es van rescatar de l’epidèmia de la covid.

Intimidació

Les advertències del portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, així com les d’algunes universitats, que van amenaçar dient que qualsevol estudiant que acudís a manifestacions per Navalni seria expulsat, ressonaven entre els presents. "Volem recordar que hi ha una llei que s’ha de complir: qualsevol reunió no autoritzada constituirà una violació de la llei", van ser les paraules del representant del poder rus.

Durant el dia les forces de seguretat van practicar 120 detencions, segons el portal especialitzat OVD-Info. Molts dels arrestos van tenir lloc en ciutats de província, com ara Vorónej, Novossibirsk, Kazan o Sotxi, entre gent que pretenia viatjar a Moscou per assistir a les exèquies.

Tot i que l’esperit de protesta rus està ofegat, ahir es va demostrar que no està mort, ja que gent de totes les edats va voler mostrar el seu respecte al dissident, que va morir en circumstàncies no aclarides –oficialment causes naturals– en una colònia penitenciària de règim especial a Kharp, a l’Àrtic. Entre els mateixos manifestants i els policies també hi havia alguns homes vestits de negre i amb passamuntanyes que van gravar vídeos de la multitud. Entre els assistents a l’esdeveniment es trobaven també els ambaixadors de països occidentals com Alemanya, els Estats Units, França i Espanya.

Consignes contra Putin

A l’interior del temple on se celebrava l’enterrament a les 14.00 hores –dues hores menys a Espanya– no van poder accedir més que 300 persones, els familiars i pròxims a l’opositor rus. La resta van voler honrar tímidament Navalni corejant el seu nom o amb càntics com "Gràcies, Alexei" i "Rússia serà lliure", mentre esgrimien en alt les flors que portaven. Instants després, els presents van anar més enllà i van cridar consignes més tabús com "Putin assassí" i "No a la guerra", dues frases poc sentides en públic des que va començar l’ofensiva russa a Ucraïna el 2022.

Una hora després de la cerimònia, quatre individus van treure el taüt per portar-lo al cementiri situat al barri de Marino, on va viure Navalni fins al 2020, quan va ser enverinat. Finalment va poder tornar a casa, després de la intoxicació i el seu empresonament posterior el 2021 després de ser detingut al control de passaports de l’aeroport Xeremétievo quan tornava d’Alemanya, on va rebre tractament per les conseqüències del verí.

Tot i que Occident va assenyalar l’autoria russa de l’enverinament, Moscou sempre ha negat tenir res a veure amb això. Navalni va ser enterrat a les 16.00, hora local, al cementiri de Boríssovo, un dels més antics de Moscou, creat el 1550.

Les autoritats havien previst una cerimònia i un enterrament ràpid, sense ni tan sols tenir accés a la tomba on seria sepultat. A banda de l’adeu al dissident, alguns partidaris de Navalni van voler fer una marxa en la seva memòria i en la de Boris Nemtsov –un altre opositor al règim que va ser assassinat el 2015 a pocs metres del Kremlin.

Sense abaixar els braços

Notícies relacionades

Tot i això, les autoritats moscovites van negar el permís a la marxa malgrat que el 2015 sí que van permetre honrar el polític assassinat. Segons Yekaterina Duntsova, aspirant a la presidència russa vetada per la Comissió Electoral, les autoritats van esgrimir l’"epidèmia de coronavirus" com a principal argument, cosa que no va impedir l’assistència de públic a tots els partits de futbol, bàsquet i hoquei sobre gel del dia anterior o l’obertura amb total normalitat dels locals d’oci nocturn de la capital russa la mateixa setmana. La mateixa Duntsova va ironitzar que aquesta epidèmia no afecta habitualment els que acudeixen a actes multitudinaris organitzats pel Govern.

Lluny d’abaixar els braços, els pròxims a Navalni assenyalen que han de prosseguir amb la missió que tenia Aleksei. Aquesta és la postura de Dmitri Nisovtsev, col·laborador del Fons Anticorrupció –oenagé titllada d’organització extremista a Rússia–. "Que l’hagin matat no vol dir que hàgim d’aturar la nostra lluita contra Putin".