Pròxim Orient

L’Iran vota avui amb el fantasma de l’abstenció i el veto als opositors

El descontentament marca una jornada en què els conservadors esperen renovar la majoria

L’Iran vota avui amb el fantasma de l’abstenció i el veto als opositors

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Iran celebra avui unes eleccions al Parlament i a l’Assemblea d’Experts –institucions controlades per formacions conservadores després de les desqualificacions de polítics reformistes– enmig del boicot femení per la repressió de les protestes desencadenades per la mort de la jove Mahsa Amini i del descontentament popular i les tensions al Pròxim Orient a causa de la guerra a Gaza, informa Efe.

En les eleccions als 290 escons del Parlament i 88 membres de l’Assemblea d’Experts sembla pesar més el nivell de participació que els guanyadors, amb la previsió que els conservadors renovin la seva majoria parlamentària. Un Parlament format per diputats conservadors i ultraconservadors dificultarà les relacions amb Occident, molt tenses en aquests moments per la guerra a la regió, les sancions econòmiques, la venda de drons iranians a Rússia i el programa nuclear del país persa.

Baixa participació

Més de 61 milions d’iranians estan cridats a les urnes per elegir entre 15.200 candidats al Parlament i 144 a l’Assemblea d’Experts, però tot sembla indicar que hi haurà una baixa participació a causa de la mala situació econòmica, agreujada per les sancions nord-americanes, amb una inflació entorn del 40% i un rial (la moneda local) en contínua depreciació. A tot això se suma un desinterès polític accentuat arran de les protestes desencadenades per la mort de Mahsa Amini després de ser detinguda per no portar ben posat el mocador islàmic el 2022.

Notícies relacionades

La República Islàmica de l’Iran ha donat sempre gran importància a l’alta participació com una prova de la seva legitimitat i suport popular, per la qual cosa en els últims dies s’han multiplicat les crides a votar. El líder suprem de l’Iran, Ali Khamenei, ha apel·lat al vot per «salvar el país». «Els enemics de l’Iran volen veure si el poble està present (a les urnes)», va afirmar el religiós en una trobada televisada a Teheran amb joves que podran votar per primera vegada en uns comicis iranians. Mentre que el comandant de la Guàrdia Revolucionària, el general Hossein Salami, va afirmar que votar és «donar un cop de puny a la boca» als rivals. En el pol oposat, centenars de figures públiques han demanat l’abstenció, com l’empresonada premi Nobel de la pau Narges Mohammadi, que considera el boicot «una obligació moral per als iranians que estimen la llibertat i busquen la justícia». Les enquestes situen la participació entre un 30% i un 41%, en comparació amb les legislatives del 2020 en les quals va votar un 42%, el nivell més baix en la història de la República Islàmica.

El Consell dels Guardians, òrgan que revisa la legislació adoptada pel Parlament i veta els candidats a les eleccions, va aprovar 15.200 candidats dels 49.000 que es van registrar. Entre els desqualificats es troba un gran nombre de polítics reformistes. n