Duel a la frontera sud

Duel a la frontera sud

Idoya Noain

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

No hi ha un tema que pesi més en els índexs de desaprovació de Joe Biden que la gestió de la immigració, disparada durant el seu mandat amb xifres històriques de passos per la frontera sud, on en dos anys consecutius es van registrar dos milions de detencions d’immigrants sense documents. No hi ha un tema que els republicans utilitzin més que la immigració per atacar el demòcrata i que Donald Trump busqui fer més central en la seva campanya per intentar tornar a la presidència dels Estats Units.

La immigració és també el tema que els nord-americans consideren com el problema més important del país, segons un sondeig publicat aquesta mateixa setmana per Gallup. I això explica que els dos probables rivals en les eleccions presidencials del novembre escenifiquessin ahir a Texas el seu duel sobre la qüestió.

Per a Biden es va tractar només del segon viatge a la frontera sud, després d’un que va fer el gener del 2023 a El Paso. No és casual que aquesta vegada elegís com a destí Brownsville, una de les ciutats al sector de Rio Grande, on els passos han caigut un 90% des del seu primer estiu al Despatx Oval.

Com en el viatge de l’any passat, el president es va reunir amb agents de la Patrulla Fronterera, altres forces de l’ordre que treballen en immigració i càrrecs polítics locals. Com s’anticipava, el president no va fer cap anunci sobre una acció executiva que, segons s’ha filtrat, està estudiant per desanimar els migrants a arribar als EUA. En aquest pla, qüestionat des de l’ala progressista i per activistes, entraria impedir que sol·licitin asil els que han travessat la frontera il·legalment. Trump va mirar d’implementar una mesura similar i va ser frenat pels tribunals.

Un sistema migratori «trencat»

Biden arribava armat amb la denúncia que són els republicans els que estan impedint avenços i millores en un sistema migratori que reconeix «trencat» a l’haver frenat al Congrés un pla bipartidista. Aquest projecte hauria invertit més de 20.000 milions de dòlars en reformes i a reforçar la seguretat fronterera i el sistema judicial d’immigració.

Notícies relacionades

A 520 quilòmetres d’allà, a Eagle Pass, estava Trump. L’expresident i favorit republicà també havia elegit amb intenció el seu destí. Aquesta ciutat de menys de 30.000 habitants (davant els 200.000 de Brownsville) és a Del Rio, el sector dels nou en què es divideix la frontera on hi va haver més passos el 2023. Només al desembre es van produir 71.000 detencions. Però Eagle Pass és també la línia de cara en l’operació Lone Star, la guerra que el governador republicà Greg Abbott va obrir després de l’arribada de Biden al poder contra el Govern federal per prendre el control de la política migratòria.

Trump va fer un tomb per la zona junt amb Abbott i representants de la Guàrdia Nacional i altres forces de l’ordre. Després va fer una intervenció, en la qual, a més d’aplaudir l’operació del governador, va remarcar crims comesos per immigrants, que va atribuir a Biden. «Els EUA estan sobrepassats pel crim immigrant Biden», va dir. L’expresident també va parlar d’«invasió» i va anar més enllà a l’assegurar als presents: «Esteu en una guerra».