L’oposició al Kremlin

La viuda de Navalni adverteix que no es pot negociar amb Putin

La dona del dissident rus afirma davant el Parlament Europeu que les sancions no funcionaran 

El funeral es farà demà a Moscou

La viuda de Navalni adverteix  que no es pot negociar amb Putin

Silvia Martinez

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La mort la setmana passada en una presó de l’Àrtic de l’opositor rus Aleksei Navalni ha portat la seva viuda, Iúlia Navàlnaia, a assumir la seva lluita per una Rússia democràtica i lliure. Ahir, davant el ple del Parlament Europeu a Estrasburg, va demanar justícia i una investigació internacional independent. "En els 12 dies des de l’assassinat d’Aleksei vaig pensar que tindria temps de preparar un discurs, però ha calgut recuperar el seu cos, preparar el funeral, escollir el cementiri. El funeral serà divendres i no sé si serà pacífic o si la policia arrestarà els que vagin a acomiadar el meu marit", va dir durant una intervenció plena d’emoció i llàgrimes contingudes en la qual va advertir que "(Vladímir) Putin és capaç de tot i no es pot negociar amb ell", i va insistir que les sancions econòmiques no funcionaran.

Estrasburg, va explicar Navàlnaia, era una de les ciutats "favorites" d’Aleksei, que van visitar amb els seus fills durant el temps que l’opositor rus va estar recuperant-se a Alemanya del "primer" intent d’assassinat per enverinament, poc abans de tornar a Rússia, on va ser immediatament arrestat, empresonat i condemnat pel règim de Putin. "Sota les seves ordres, durant tres anys, Aleksei va ser torturat, li van fer passar gana, va ser aïllat del món exterior. Se li van negar visites i fins i tot cartes i després el van matar. Fins i tot després d’això van abusar del seu cos", va denunciar.

Putin no és un polític comú, va prosseguir. "No se’l pot derrotar pensant que és un home de principis (...). No estem adreçant-nos a un polític, sinó a un mafiós sanguinari. Putin és el líder d’una banda de delinqüents organitzada que inclou enverinadors i assassins, però són només homes de palla. Els més importants són els seus amics, els seus associats, els que custodien els diners de la màfia. El que hem de fer és lluitar contra aquesta màfia de delinqüents, investigar els mecanismes financers", va avisar apressant. "Hi ha desenes de milions de russos contra la guerra, contra Putin, contra el mal que encarna. No els hem de perseguir. Al contrari, cal treballar amb ells", va afegir.

Notícies relacionades

El sepeli

Segons va anunciar ahir en xarxes socials la portaveu de l’equip del polític opositor, Kira Iarmix, l’últim adeu a Navalni serà al districte de Mariino, on va viure amb la seva família abans del seu enverinament el 2020. Després de la cerimònia, el cos serà enterrat al cementiri Borisovkoie de la mateixa capital russa, informa Àlex Bustos.