Primàries

El fort vot de protesta contra Biden per Gaza frena el seu triomf a Michigan

El fort vot de protesta contra Biden per Gaza frena el seu triomf a Michigan

EVAN VUCCI / AP

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Els triomfs de vegades arriben amb asterisc i és el que va passar dimarts als EUA en les primàries de Michigan. Tant Joe Biden com Donald Trump van sumar victòries contundents que consoliden el seu avanç imparable cap a la nominació presidencial dels seus respectius partits. En els dos casos, no obstant, els resultats en aquest estat frontissa, un del grapat que acaben decidint eleccions presidencials, també exposen debilitats que afecten les perspectives de tots dos de cara al novembre, quan tot apunta que reeditaran el seu duel per la Casa Blanca. I el repte és especialment profund per a Biden.

A Michigan, el demòcrata va ser castigat amb un fort vot de protesta. En un estat on hi ha 200.000 votants de la comunitat arabo-nord-americana, aquest vot es va mobilitzar principalment per mostrar el contundent rebuig de la política del demòcrata d’infrangible suport a Israel en la seva guerra contra Hamàs, que ja ha deixat prop de 30.000 palestins morts a Gaza i una crisi humanitària que s’aguditza. Se li reclama que cridi finalment a un alto el foc i deixi de vendre armes a Israel i recolzar el Govern de Benjamin Netanyahu.

Notícies relacionades

El rebuig s’havia organitzat a través de la campanya Escolta Michigan, avalada també per grups progressistes, que cridava a no votar per delegats per a Biden, sinó "no compromesos", que poden arribar lliures a l’estiu a la convenció del partit. S’havien posat la meta d’arribar almenys a 10.000 vots, un nombre simbòlic, ja que Trump es va emportar per 10.700 paperetes l’estat davant Hillary Clinton el 2016, l’any en què el republicà va trencar l’anomenat "mur blau" dels demòcrates amb victòries tant a Michigan com a Wisconsin i Pennsilvània.

L’enuig i el descontentament no es limita a les comunitats araboestatunidenques i musulmanes. També es palpa entre votants joves i entre votants negres.