Guerra a l’est d’Europa

La metamorfosi de l’oligarca ucraïnès

Molts multimilionaris dels clans històrics han caigut en desgràcia, però alguns s’han reciclat. Ianukóvitx i Akhmétov exemplifiquen els dos casos

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La casa de camp de l’antic president ucraïnès i oligarca Víktor Ianukóvitx, a mitja hora de camí amb cotxe des de Kíiv, és en aquests dies una mansió deserta. Tancada de manera indefinida per la invasió a gran escala de Rússia contra Ucraïna, aquí abunda el silenci, ja que no hi ha visitants i tot just s’hi veuen els prop de 300 treballadors –alguns se n’han anat al front– que necessita per funcionar des que l’Estat ucraïnès la va confiscar i convertir en una espècie de museu al qual en aquesta dècada han pogut acudir centenars de turistes a admirar els excessos del luxe kitsch en què vivia Ianukóvitx. "És un lloc absurd per si mateix", reflexiona Denís Trakhotelik, l’home que la regenta i ha facilitat a EL PERIÓDICO una autorització per visitar el lloc.

La residència Mejihiria, una impressionant vil·la amb zoològic inclòs, ha sigut en l’última dècada un dels grans trofeus del triomf de la revolta que ara fa 10 anys va fer saltar pels aires els complexos equilibris entre Rússia i Occident, i va encendre la flama d’un conflicte que actualment continua sense recompondre’s: la revolució de Maidan del 2014. Un aparador de malbaratament, xarxes de corrupció i clientelisme sorgides després de la independència el 1991.

La seva sort avui ha canviat. No només Ianukóvitx va fugir a Rússia i no ha tornat a Ucraïna (on té processos judicials oberts en contra seu), sinó que també altres oligarques com ell han patit el mateix destí. És el cas del multimilionari ucraïnès Víktor Medvedtxuk, arrestat el 2022 per les autoritats de Kíiv per alta traïció i després intercanviat amb Rússia per soldats presos. I també de Dmitró Firtaix, així mateix exiliat a Rússia i les propietats del qual han patit diversos procediments de confiscació.

Tots ells estaven associats als Set de Kíiv o al Clan de Donetsk, dos dels grans clans econòmics (multimilionaris que es van lucrar des dels 90, acusats després de tota mena de delictes) que controlaven enormes sectors de poder i eren claus per a l’estabilitat del país.

Només una excepció està a plena vista de tothom: la de Rinat Akhmétov, considerat membre del Clan de Donetsk i que, malgrat haver perdut una part de la seva fortuna (era amo també de l’acereria d’Azovstal, famosa per haver sigut l’últim cau de la resistència ucraïnesa a Mariúpol abans de la caiguda en mans russes), continua integrant la llista de Forbes, amb una fortuna estimada de 5.700 milions de dòlars. "Tot i que el seu control en la política del Donbàs s’ha debilitat, des de líders locals fins a adinerats empresaris continuen sent actius en el nou sistema", explica Mark Galeotti, un dels experts a escala mundial d’espai postsoviètic.

Vincles amb el Govern

Notícies relacionades

Mikola Davidiuk és un analista polític que treballa a Kíiv. També ha estat furgant en els interessos d’aquests entramats. Diu que tot i que moltíssimes propietats de Ianukóvitx han sigut segrestades per l’Estat, es continua desconeixent amb exactitud a quant ascendia el seu patrimoni i si s’ha trobat tot el que tenia, una sospita que també expressen altres fonts consultades. Així mateix, Davidiuk recorda que el vincle entre figures com Akhmétov i el Govern de Volodímir Zelenski continua existint en l’actualitat.

"Un exemple és el mateix primer ministre d’Ucraïna, Denís Xmihal. Treballava en una empresa d’Akhmétov en el sector de l’energia. I també Rostislav Xurma, assessor de Zelenski en temes econòmics i antic membre del Partit de les Regions (de Ianukóvitx) i antic directiu de la Zaporijstal, controlada pel grup Metinvest d’Akhmétov", argumenta Davidiuk. "Això demostra que els homes d’Akhmétov continuen sent molt pròxims al Govern ucraïnès i que la seva influència encara és molt forta", acaba.

Temes:

Forbes Govern