"En un conflicte de desgast, guanya el que té més recursos"

"En un conflicte de desgast, guanya el que té més recursos"

REAL INSTITUTO ELCANO

2
Es llegeix en minuts
Laura Puig
Laura Puig

Periodista

ver +

¿En quin punt es troba actualment la guerra d’Ucraïna?

El punt actual de la guerra és d’estancament, en què la capacitat de defensa preval sobre l’ofensiva. És un estancament amb una lleugera inflexió a favor de Rússia, que a poc a poc va imposant la seva capacitat militar i compta amb més recursos.

¿Com ha afectat aquesta guerra el tauler global?

La invasió del 2022, a diferència de la del 2014, ha mobilitzat les potències occidentals. Sorprenentment, la resposta ha sigut molt decidida i s’ha mantingut la unitat. Les potències revisionistes han estret les seves relacions, sobretot les militars . I l’anomenat Sud Global no ha fet causa comuna. També s’ha accentuat la bretxa entre Occident i les potències revisionistes. Rússia no és un rival geopolític per a Occident, però militarment sí que ho és perquè l’obliga a desenvolupar una capacitat militar que fins ara no necessitava. I posa en dubte la seva capacitat de mantenir els suports perquè Ucraïna no surti derrotada.

Als aliats de Kíiv cada vegada els costa més aprovar noves ajudes. ¿Pot aguantar Ucraïna sense tants recursos?

A la part civil s’han mantingut els objectius amb l’ajuda financera. A la part militar, és més complicat. Al principi és fàcil transferir els dipòsits de munició i equips a Ucraïna, però quan s’ha de produir, cal recórrer a la fabricació o la compra conjunta i això provoca problemes. La diferència principal és que Rússia ha anat posant més homes, més mitjans i més equips sobre el terreny, ha après bé dels seus errors. Per contra, és difícil que a Ucraïna se la pugui ajudar amb mitjans decisius. El ritme de reposició és massa elevat per mantenir-lo en el temps. En una guerra de desgast, el que té més mitjans i recursos és el guanyador.

Algunes veus parlen d’un possible pla de pau a canvi que Ucraïna renunciï a territori.

Dependrà molt de la situació sobre el terreny. En el moment actual d’estancament no es considera. Els aliats no volen pressionar Ucraïna. Però el Govern de [Volodímir] Zelenski ha de fer càlculs perquè si el balanç militar és més advers, la possibilitat de portar a terme una negociació es complica. No obstant, mentre Kíiv compti amb el suport de la població es mantindrà la negativa a renunciar al seu territori.

Notícies relacionades

¿Cap a on va la guerra?

Depèn molt de la direcció estratègica de les Forces Armades d’Ucraïna. Si les prioritats d’inversió es dirigeixen a assegurar la defensa del territori, a preservar aquesta situació, el conflicte es podria allargar en el temps. Però si la inversió va dirigida a intentar guanyar terreny, això aniria en contra d’Ucraïna. Si es vol actuar en tots els fronts, s’haurà de desprotegir alguna cosa. Caldrà prendre decisions que no agraden, fer sacrificis.

Temes:

Govern