Atacs houthis

La UE aprova la seva missió al mar Roig per protegir mercants

La UE aprova  la seva missió  al mar Roig  per protegir mercants

RICARDO MIR DE francia

1
Es llegeix en minuts
S. M.

La Unió Europea (UE) compta des d’ahir amb una nova missió militar amb la qual protegir els vaixells mercants que transiten pel mar Roig dels atacs dels rebels houthis, que s’han multiplicat des de l’octubre de l’any passat. Tal com s’esperava, els ministres d’Exteriors de la UE van aprovar formalment el desplegament de l’anomenada operació Aspides, que comptarà amb quatre fragates i l’objectiu de la qual serà restablir i salvaguardar la llibertat de navegació al mar Roig i el Golf.

"Amb el llançament d’Eunavfor Aspides, la Unió Europea respon ràpidament a la necessitat de restablir la seguretat marítima i la llibertat de navegació en un corredor marítim altament estratègic. L’operació exercirà un paper clau en la salvaguarda dels interessos comercials i de seguretat, pel bé de la UE i de la comunitat internacional en general", va valorar el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell. "Agraeixo la decisió d’avui de llançar l’operació Aspides. Europa garantirà la llibertat de navegació al mar Roig, treballant amb els nostres socis internacionals", va dir la presidenta Ursula von der Leyen, que ahir va formalitzar en una reunió del seu partit, la CDU alemanya, la seva candidatura per perseguir un nou mandat al capdavant de l’Executiu comunitari.

Notícies relacionades

Missió de caràcter defensiu

La missió tindrà caràcter purament defensiu, cosa que significa que la seva tasca consistirà a acompanyar i escortar els vaixells que transiten per la zona d’operacions designada: l’estret de Bab el-Màndeb i l’estret d’Ormuz, així com en aigües internacionals del mar Roig, el golf d’Aden, el mar Aràbic, el golf d’Oman i el golf Pèrsic. Per a això, segons fonts diplomàtiques, comptarà amb quatre fragates que aportaran Alemanya, França, Itàlia i Grècia.