Mort de l’enemic número u de Putin

Borrell proposa batejar ‘règim Navalni’ les sancions sobre drets humans

El cap de la diplomàcia europea anuncia un acord polític per rebatejar el sistema de càstig 

La vídua de l’opositor promet continuar la seva tasca

Borrell proposa batejar ‘règim Navalni’ les sancions sobre drets humans

Silvia Martinez Àlex Bustos

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Per a la Unió Europea, la mort sobtada la setmana passada en una presó de Sibèria de l’opositor rus Aleksei Navalni és un recordatori més del que representa Vladímir Putin i el seu règim autoritari per a la democràcia. Per honrar la seva memòria i que "el seu nom estigui escrit per sempre en el treball de la Unió Europea de defensa dels drets humans", el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, va proposar ahir als governs europeus rebatejar el règim amb què compta la UE des del 2020 per castigar violacions contra els drets humans i abusos arreu del món com a règim Navalni. Segons va anunciar Borrell després de la reunió de ministres d’Exteriors de la UE, hi ha hagut un "acord polític" que ara haurà de concretar-se "a nivell tècnic".

A la trobada a Brussel·les, i després de participar aquest cap de setmana passat en la Conferència de Seguretat de Múnic, també va assistir la seva vídua, Iúlia Navàlnaia, a qui els Vint-i-set van rebre "encara esglaiats" per l’anunci d’una mort "totalment injustificada i el responsable últim del qual és qui el va posar a la presó per motius polítics", va denunciar el ministre espanyol, José Manuel Albares. "La seva presència aquí és significativa perquè el que ha passat ens recorda a tots la naturalesa repressiva i opressiva del règim a la Federació Russa i de com el president Putin ha sufocat sense pietat qualsevol oposició i suprimit qualsevol dissidència", va reconèixer el ministre d’Exteriors irlandès, Micheal Martin.

"Missatge de suport"

Una estratègia de supressió de tota veu dissident que continua utilitzant el Kremlin contra els manifestants a Sant Petersburg i Moscou. "Molts d’ells han sigut detinguts i condemnats. Hem d’enviar un missatge de suport a l’oposició russa", va recordar Borrell, i va acusar Putin de ser el responsable "últim" de la mort de Navalni i va anticipar la possibilitat d’introduir noves sancions contra el règim i l’estructura penitenciària russa. En tot cas, "no oblidem qui és el responsable real de la mort de Navalni", va advertir en al·lusió a Putin, que va ser qui "li va treure la llibertat". Durant la seva intervenció davant els ministres, Navàlnaia els va recordar, segons va explicar Borrell, que "Putin no és Rússia i Rússia no és Putin".

Recollir el testimoni

La vídua de l’opositor rus Aleksei Navalni va prometre recollir el testimoni del seu marit en la lluita contra el Kremlin, mentre les autoritats russes es neguen de moment a entregar el seu cos adduint que la investigació sobre les causes de la seva mort encara està en marxa. Segons les últimes declaracions de les autoritats russes, els forenses conservaran el cos almenys durant dues setmanes per fer una anàlisi química i determinar les raons exactes de la seva mort.

"Continuaré la causa de Navalni i us crido a ser al meu costat […]. L’Aleksei estimava Rússia més que res al món", va manifestar Iúlia Navàlnaia en un vídeo difós a Youtube. "Al meu lloc hi hauria d’haver una altra persona, però aquesta persona va ser assassinada per Vladímir Putin. Fa tres dies Putin va matar el meu marit", va afegir la Iúlia. "Putin va matar no només la persona, Aleksei Navalni, sinó que amb ell volia matar les nostres esperances, la nostra llibertat, el nostre futur", va reblar.

Notícies relacionades

Durant el seu missatge, la dona de l’opositor va recordar que el va veure per última vegada fa dos anys i va fer una crida a imaginar el que és passar gairebé 300 dies en cel·les de càstig, "un habitacle de sis o set metres quadrats en el qual no hi ha res més que un tamboret, un lavabo, un forat al terra en comptes de lavabo i un llit enganxat a la paret perquè un no pugui ficar-se" al llit.

"Al meu marit no era possible doblegar-lo i just per això Putin el va matar. De manera vergonyosa, covarda, sense decidir-se a mirar-li als ulls o esmentar el seu nom", va remarcar Navàlnaia.