Navalni presenta "hematomes per convulsions", segons mitjans independents

Navalni presenta "hematomes per convulsions", segons mitjans independents
1
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Després d’un jornada en què fins a 401 persones van ser detingudes per la policia moscovita per impedir que hi hagués qualsevol mena d’homenatge al difunt líder opositor Aleksei Navalni, encara hi ha moltes incògnites sobre els detalls de la seva mort a la colònia penal on complia condemna. Tot i que alguns primers rumors parlaven d’un coàgul mortal a la sang, segons assenyalen mitjans independents com Novaia Gazeta Europe, al cadàver hi hauria "hematomes per convulsions".

Després d’hores en què la família més pròxima de l’opositor no sabia on es trobaven les seves restes mortals, finalment podrien haver sigut localitzades a la ciutat de Salekhard, a la regió de Iamàlia, a l’Àrtic. En aquesta zona de Rússia és on es troba la colònia penitenciària de règim especial –una institució heretada de l’era soviètica– IK-3, al poble de Kharp. Allà va ser on Navalni va passar els seus últims dies, des que va ser-hi traslladat a finals de desembre.

Segons relata un empleat de les ambulàncies al mitjà independent rus, se’ls va comunicar que les ferides que presentava el cos podrien haver aparegut al subjectar-lo mentre patia fortes convulsions i intentaven reanimar-lo, ja que tenia una salut cardíaca fràgil després de l’enverinament que va patir el 2020. "També van dir que presentava un hematoma al pit. Però apareix en relació amb el massatge cardíac indirecte", indica aquesta font.

Notícies relacionades

Les acusacions

L’equip de Navalni va escriure al seu canal de Telegram que "és obvi que els assassins volen cobrir els seus passos i, per tant, no deixaran accedir" al cos de l’opositor. Una altra veu de l’equip, la portaveu Kira Iarmix, va assegurar que les autoritats russes "no volen que se sàpiga com el van matar", una de les acusacions més directes sobre la mort de l’opositor, divendres passat.