Mor a la presó l’opositor Navalni, l’enemic número u de Putin

El líder dissident rus va caure inconscient per causes que s’investiguen, segons les autoritats. El seu advocat afirma que dimecres "estava bé".

Mor a la presó l’opositor Navalni, l’enemic número u de Putin

Àlex Bustos

3
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

"El pres A. A. Navalni, després d’un passeig, es va trobar malament i gairebé al moment va caure inconscient a la colònia penal número 3", diu el comunicat emès ahir per les autoritats carceràries russes per certificar la mort del principal líder opositor de Rússia. Al mateix text s’apuntava que, tot i que es van avisar els serveis sanitaris, tots els intents per poder reanimar Navalni "van ser en va", i es va confirmar la seva mort. Tot i que el Servei Federal Penitenciari de Iamàlia-Nènets, la regió àrtica on estava empresonat, va fer pública aquesta informació sobre la mort del dissident, els seus pròxims asseguraven que encara no havien confirmat la notícia.

Les mateixes fonts estatals van assegurar que s’està investigant el motiu del succés. "Els metges de l’ambulància van declarar la mort del pres. S’estan determinant les causes de la mort", explicava el comunicat dels serveis penitenciaris. L’advocat del dirigent opositor, Leonid Soloviov, estaria de viatge a Jarp, el lloc on es troba el centre penitenciari on estava empresonat des de finals de desembre de 2023.

L’equip de Navalni, de la mà del seu portaveu Kira Yarmish, va assegurar que fins que el lletrat no pugui estar in situ al lloc, no podran confirmar que la mort sigui verídica. Soloviov va assegurar al mitjà independent Novaia Gazeta que "un advocat va visitar Aleksei dimecres, llavors tot estava bé".

Reaccions

Al fer-se pública la notícia de la mort de Navalni, alguns moscovites, d’una manera espontània, van anar a deixar roses en el seu honor al monument de les víctimes de la repressió soviètica de la cèntrica plaça de Lubjanka, que es troba al costat de la seu dels serveis secrets russos, davant l’atenta mirada dels policies que es trobaven presents allà. Gent pròxima al dissident va reaccionar al cap de poques hores de conèixer-se la defunció, com és el cas de Leonid Volkov, del seu equip. "No tenim motiu per creure’ns la propaganda estatal. Si es confirma, no és que Navalni hagi mort, sinó que Putin ha assassinat Navalni", ha assegurat. La seva dona ha cridat a castigar Vladímir Putin des de la Conferència de Seguretat de Munic, on ahir s’havia de dirigir a les persones presents.

Fonts del Kremlin van assegurar que el president Vladímir Putin havia sigut informat de la mort de Navalni, però que no tenien més informació sobre les causes. Agències de notícies russes com Ria Novosti han assegurat que el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, també estava al corrent de la notícia. Tot i que se li va preguntar si la mort es va produir per un coàgul sanguini, tal com apuntaven alguns primers rumors, va llançar pilotes fora. "Pel que sabem, el Servei Penitenciari Federal està realitzant ara totes les comprovacions, investigacions, etc., d’acord amb la normativa vigent", van ser les seves paraules en la seva roda de premsa diària.

Per la seva banda, el partit oficialista, Rússia Unida, ha donat estrictes directives als seus membres de "mantenir el discurs oficial (sobre la mort de Navalni) o abstenir-se de fer cap comentari públic".

Notícies relacionades

A la presó des del 2021, el líder opositor va ser traslladat a la colònia penal el dia de Nadal del 2023, on hauria trobat la seva mort. L’esmentat centre es trobava al districte autònom de Iamàlia-Nènets, una de les regions més dures del país al trobar-se en ple Àrtic. Va entrar a la presó acusat de frau fiscal pel cas Yves Rocher, tot i que no va començar a complir condemna fins a diversos anys després.

Va ser enverinat l’estiu del 2020, quan tornava de reunir-se amb alguns aliats polítics a l’Oest de Sibèria, una cosa que gairebé li va costar la vida i per la qual va necessitar tractament mèdic a l’estranger, en concret a Alemanya. Quan va tornar a Rússia se’l va detenir al mateix aeroport, al control de passaports. Segons fonts occidentals, l’enverinament es va produir amb Novitxok, una neurotoxina de fabricació russa. El Kremlin ha negat reiteradament tenir res a veure amb l’enverinament. Una vegada empresonat, se’l va tornar a condemnar el 2023 per "extremisme", cosa que li va suposar 19 anys més de condemna.