Grècia aprova el matrimoni homosexual

L’Estat grec és el primer país cristià ortodox que permet la unió igualitària

Grècia aprova el matrimoni homosexual

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Parlament de Grècia va aprovar dijous a la nit el matrimoni homosexual i l’adopció de menors per part de parelles del mateix sexe, una mesura impulsada pel Govern conservador malgrat la frontal oposició de la influent Església ortodoxa. Amb 176 vots a favor, 76 en contra i 2 abstencions, la reforma es va aprovar àmpliament, gràcies als vots de diferents partits opositors, ja que una part dels 158 diputats del partit governamental, la conservadora Nova Democràcia (ND), van votar-hi en contra, es van abstenir o directament van sortir de la Cambra.

Grècia es converteix d’aquesta manera en el país número 20 d’Europa i el primer cristià ortodox a permetre el matrimoni de parelles del mateix sexe.

El cap de Govern conservador, Kyriakos Mitsotakis, va donar llibertat de vot als legisladors de la seva formació després de l’oposició interna de l’ala més conservadora a la mesura.

Promesa electoral

Des del 2015, Grècia reconeix una unió civil per a parelles del mateix sexe, tot i que sense els mateixos drets que els del matrimoni heterosexual. El primer ministre va fer de l’aprovació del matrimoni igualitari una de les seves promeses clau a la campanya en què va aconseguir una clara victòria el juny de 2023, i ha mantingut la seva paraula, malgrat la rotunda oposició de la molt influent Església ortodoxa.

Mitsotakis va demanar diverses vegades a l’Església ortodoxa que no interfereixi en els afers propis de l’Estat, i dijous fins i tot va evocar un passatge bíblic al debat parlamentari: "Al Cèsar el que és del Cèsar i a Déu el que és de Déu".

El primer ministre ha anat argumentant que la reforma permet acabar amb nombroses incongruències legals que afecten moltes famílies, malgrat que la reforma ha enfurismat una part del seu entorn. Amb la nova legislació, parelles del mateix sexe tindrien més tranquil·litat a l’hora d’alliberar-se de la preocupació de poder perdre la custòdia dels seus fills en algunes circumstàncies.

Notícies relacionades

"Avui és un dia d’alegria i el celebrarem com cal", va relatar a Efe Lío Emanuilidu, que fa sis anys va tenir amb la seva companya un fill després d’un procés de fecundació in vitro, però només ella té drets sobre el menor, ja que per a l’Estat grec és de "pare desconegut".

Emanuilidu explica que ja va fer tots els preparatius i ha fixat el 8 de març per casar-se, principalment perquè la seva parella pugui tenir la pàtria potestat del nen i es deslliuri de l’"enorme sentiment d’inseguretat i por" que, si a ella li passés alguna cosa, el seu fill perdi "en un dia les seves dues mares".

Temes:

Govern El País