Alemanya i França garanteixen el seu suport a Ucraïna

Macron i Scholz segellen dos acords bilaterals de seguretat amb Zelenski

Alemanya i França garanteixen el seu suport a Ucraïna

g. c. e. b.

1
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

L’ingrés d’Ucraïna a l’OTAN no té calendari definit per ser un país en guerra. Però Berlín i París van fer ahir un pas decisiu per garantir a Kíiv suport militar i financer durador, gairebé dos anys després de l’inici de la invasió russa. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va firmar amb el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, i amb el canceller alemany, Olaf Scholz, dos acords bilaterals de seguretat amb França i Alemanya. Aquests documents segueixen l’estela d’un altre pacte semblant ratificat al gener amb el Regne Unit.

Scholz i Zelenski van qualificar d’"històric" el seu acord bilateral. "No és un document o un compromís més, és la plasmació que no deixarem de recolzar Ucraïna", va afirmar el canceller socialdemòcrata, en una compareixença conjunta a la cancelleria alemanya. Després del seu pas per Berlín, el president ucraïnès va reproduir un exercici similar a París. El mandatari, que travessa un moment delicat després del cessament, la setmana passada, del popular Valeri Zalujni com a cap de les Forces Armades i les dificultats del seu Exèrcit a Avdíivka (Donbass), espera recollir avui més suports en la Conferència de Seguretat de Munic (MSC).

En el cas d’Alemanya, l’acord bilateral implica el compromís de dotar el país agredit de "tot el necessari perquè disposi d’unes forces armades modernes i capaces de respondre a qualsevol atac futur", en paraules de Scholz. "Pot comptar amb tot el nostre suport: diplomàtic, econòmic i, com hem fet fins ara, militar", va garantir el canceller.

"Putin és un assassí"

Notícies relacionades

"És clar que desitgem que aquesta guerra brutal acabi aviat. Però lamentablement veiem com la Rússia de Putin no està disposada a una pau sòlida i duradora. I Ucraïna no pot esperar indefinidament", va concloure Scholz. Aquests viatges llampec a Berlín i París van prendre aires encara més rellevants, enmig de la commoció causada per la mort a la presó de l’opositor rus Aleksei Navalni. "Putin és un assassí", va dir Zelenski des de París.

Els acords entre Kíiv, Berlín i París es consideren un pas intermedi en el camí de la integració d’Ucraïna a l’OTAN. Preveuen suport militar, però no el compromís de defensa recíproca, com passa entre els membres de l’Aliança en virtut de l’article 5. Es tracta de la formalització del suport militar brindat des del febrer del 2022.