Aliança Atlàntica

L’OTAN afirma que 18 països destinaran a defensa el 2% del PIB el 2024

Vista general de la reunió del Comitè Militar de l’OTAN, celebrada a la seu de l’OTAN a Brussel·les (Bèlgica).

Vista general de la reunió del Comitè Militar de l’OTAN, celebrada a la seu de l’OTAN a Brussel·les (Bèlgica). / EFE/OLIVIER HOSLET

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Dels 31 països que formen part de l’Aliança Atlàntica, 18 destinaran aquest any a defensa el 2% del seu producte interior brut. La dada "rècord" la va avançar ahir el secretari general aliat, Jens Stoltenberg, uns dies després de les crítiques fetes en plena campanya de les primàries republicanes per l’expresident dels EUA, Donald Trump, que acusava els aliats de no gastar el que han de gastar i posar en qüestió la clàusula de defensa col·lectiva. "Estem fent veritablement progressos", va defensar el noruec.

"L’any passat hi va haver un augment sense precedents de l’11% entre els aliats europeus i el Canadà. Aquest any, espero que 18 aliats gastin el 2% del seu PIB en defensa. És una altra xifra rècord i és sis vegades superior a la del 2014, quan només tres aliats van complir l’objectiu", va dir Stoltenberg en vigílies de la reunió ministerial de defensa que se celebra avui a Brussel·les.

Notícies relacionades

Des d’aquell any, els països han gastat més de 600.000 milions de dòlars en defensa. Stoltenberg no va desglossar els números per països, tot i que sí que va avançar que els aliats invertiran en conjunt, aquest 2024, un total de 380.000 milions. I, per primera vegada, aquesta xifra "equival al 2% del seu PIB combinat", va dir, i va animar tots els països a continuar gastant més en defensa, tal com van acordar en la cimera de Vílnius l’any passat. Espanya dedicarà aquest any l’1,3% del PIB tot i que espera arribar al 2% el 2029.

Més enllà de la despesa, sobre la taula dels ministres també hi haurà l’augment de la producció de munició. En els últims mesos l’OTAN ha tancat contractes per valor de 10.000 milions de dòlars i es multipliquen les iniciatives per augmentar la capacitat de producció com la creació de noves factories. Aquesta mateixa setmana, va esmentar el líder aliat, Alemanya ha iniciat la construcció d’una nova fàbrica de municions a la Baixa Saxònia que quan estigui a ple rendiment produirà 200.000 projectils d’artilleria a l’any.