Eleccions presidencials

L’exgendre del dictador Suharto proclama el seu triomf a Indonèsia

Amb el 57% dels vots que li atorguen els sondejos n’hi hauria prou perquè Prabowo Subianto arribés al poder sense segona volta

L’exgendre del dictador Suharto proclama el seu triomf a Indonèsia

ACHMAD IBRAHIM / AP

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Els recomptes oficiosos atorguen a Prabowo Subianto, militar de tèrbol passat, la presidència d’Indonèsia. Amb el 57% dels vots que li atorguen diverses enquestes en fa prou per arribar al poder sense necessitat d’una segona volta al juny i empenyen la tercera democràcia més gran del món a un escenari temut per les organitzacions de drets humans.

«Aquesta victòria pertany a tot el poble indonesi, és igual l’ètnia, la província, la religió o la classe social», va vociferar l’actual ministre de Defensa, després d’una jornada a què estaven cridats a votar més de 200 milions d’electors. Un oceà el separa dels seus adversaris. Anies Baswedan, antic rector i governador de Jakarta, compta amb el 25%, mentre Ganjar Pranowo, exgovernador de la província de Java i del Partit Democràtic-Lluita, tot just va assolir el 18%.

La llei electoral exigeix el 50% dels vots totals i el 20% en la meitat de les 38 províncies per segellar la victòria en primera ronda. Des de les files perdedores van sorgir tímids laments de frau sense aparent substància i no sembla probable que es repeteixin els disturbis mortals posteriors a les eleccions del 2019.

Els resultats oficials trigaran encara cinc setmanes i Prabowo ha recomanat mesura fins que arribin. No és més que la gentilesa del guanyador perquè les enquestes ràpides realitzades per instituts d’investigació amb milers de treballadors repartits per les escoles de totes les províncies han resultat fiabilíssimes des de les primeres eleccions presidencials el 1999.

Prabowo ha acabat aconseguint el seu objectiu després d’haver sigut derrotat en dues ocasions per Joko Widodo, conegut per tothom com a Jokowi. L’imminent president és l’antic gendre del dictador Suharto i sospitós de variades barbàries. L’exèrcit indonesi el va despatxar amb deshonor l’any 1998 arran d’acusacions de segrest i tortura d’activistes prodemocràtics que s’oposaven al seu sogre. Tretze d’ells continuen desapareguts.

Notícies relacionades

Entre la massacre i el ball

També se li atribueixen violacions dels drets humans i massacres amb centenars de morts a Papua i Timor-Leste. Prabowo ha negat sempre la seva implicació en els fets i s’ha presentat a les eleccions com un avi entranyable amb tendència a la ballaruga. Ahir també va ballar mentre queia el confeti a la seu del seu partit.

Temes:

Arran