Conflicte a l’est d’Europa

"Vull que el meu marit torni del front, està exhaust"

"Vull que el meu marit torni del front, està exhaust"

IRENE SAVIO

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Des de l’inici de la invasió russa de gran escala, el 24 de febrer del 2022, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha retut en múltiples ocasions homenatges als soldats involucrats en el conflicte bèl·lic. Però ara, quan queden dies per iniciar-se el tercer any consecutiu d’una guerra total i convencional amb Rússia, les famílies s’estan convertint en un altre focus de tensió per al Govern de Kíiv. Des de fa algunes setmanes, col·lectius de mares, dones i altres familiars de mobilitzats ucraïnesos reclamen, en manifestacions al carrer a Kíiv i pancartes en mà, la tornada a casa dels seus pròxims.

"Vull que el meu marit torni del front, està exhaust" /

El grup, si bé aparentment minoritari, reflecteix el malestar entre els soldats (sobretot dels de rangs més baixos) que han estat lluitant fins ara contra l’Exèrcit rus. Però no només això: també és una altra mostra de l’encara oberta polèmica sobre l’última proposta legislativa de mobilització, actualment en discussió al Parlament, criticada per diversos polítics del país, i que, segons aquestes famílies, no dona garanties que aquests soldats puguin efectivament ser desmobilitzats.

"El text actual [de la proposta legislativa, que encara ha de rebre el segon vistiplau parlamentari] planteja 36 mesos de servei obligatori i que, després d’això, els soldats puguin demanar ser desmobilitzats, cosa que és un despropòsit, són massa mesos per a aquells que estan als fronts més calents", diu Natàlia Kargapolteva mentre va amb un altre grup de familiars per l’avinguda Khreshatik de Kíiv, en direcció de la Maidan Nezalezhnosti. "Tampoc està clar quins seran els criteris que se’ls aplicaran per concedir-los la desmobilització una vegada es compleixin aquells mesos", afegeix aquesta dona originària de Kherson.

Dos anys seguits

El seu cas explica aquestes perplexitats. Segons diu, el seu marit fa dos anys que lluita de manera continuada, ha estat en batalles com la de Bakhmut –que ha costat milers de vides–, i actualment es troba a Avdíivka, a prop de Donetsk, escenari d’alguns dels combats més sagnants en els últims mesos i on actualment les tropes russes estan avançant. Per això, quan es pregunta a la Natàlia com es troba el seu marit, només respon: "No respondré a això, està malament". "És tot molt injust. El meu marit només es va allistar per la invasió, mai va voler ser soldat, ¡era mecànic!", explica, mentre assenyala que "aquesta situació és també perillosa per als civils perquè no és bo per a ningú tenir soldats exhaustos".

La Hamina, que també ha decidit sortir al carrer per protestar, és una altra dona amb una història similar. El seu marit ara es troba a la regió de Khàrkiv i acumula uns 14 mesos continuats amb l’uniforme posat. "Som aquí per exigir la desmobilització de les tropes que són al front des del primer dia de la guerra. Aquestes persones estan extremadament cansades i desitgen tenir la possibilitat de descansar una mica, ningú ha realitzat cap rotació", diu aquesta jove de 26 anys. "Vull que el meu Oleg torni a casa. És al front des de fa 14 mesos i està cansadíssim", afegeix.

Mercat negre

Notícies relacionades

Aquestes dones, no obstant, no són les úniques que en aquests moments suposen un desafiament per al Govern ucraïnès. També ho són els homes que es neguen a ser mobilitzats per primera vegada i que ja han acudit al mercat negre dels certificats mèdics que eximeixen d’acudir a la guerra. "L’assumpte de la mobilització és un tema molt discutit a Ucraïna perquè tothom sap que és possible evitar el reclutament pagant suborns. Alguns certificats mèdics falsos valen tan sols 3.000 dòlars", escrivia el desembre passat el diari ucraïnès Kyiv Independent.

Per aquesta raó, l’agost passat, Zelenski va destituir tots els funcionaris a càrrec dels centres regionals de reclutament militar, enmig d’un gran escàndol de corrupció. Una mesura que, no obstant, pel que sembla només ha suposat un solució temporal en un país que des de fa 24 mesos està a les trinxeres.