El conflicte del Pròxim Orient

Israel allibera dos ostatges a Rafah en una operació amb almenys 67 morts

L’Exèrcit hebreu ataca per aire i mar la localitat fronterera, on malviuen aglomerats 1,3 milions de gazians 

Els captius aconsegueixen recuperar la llibertat "en bon estat de salut"

Israel allibera dos ostatges a Rafah en una operació amb almenys 67 morts

EFE/Hospital Sheba

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Era nit profunda a Rafah, a l’extrem sud de la Franja de Gaza, a la frontera amb Egipte. Allà, durant la matinada de dilluns, la majoria dels 1,3 milions de gazatins desplaçats intentaven dormir. De sobte, van començar els atacs per aire i mar. Es va desencadenar el caos. Mentre l’Exèrcit israelià bombardejada la ciutat de Rafah, i matava almenys 67 palestins, una de les seves unitats de forces especials feia una incursió al centre de la ciutat per alliberar dos ostatges israelians. Louis Norberto Har, de 70 anys, i Fernando Marman, de 60, havien sigut segrestats al quibuts Nir Yitzhak el 7 d’octubre i retinguts en un apartament a Rafah. El primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, va titllar l’operació com "una de les incursions de rescat més exitoses en la història d’Israel", sense esmentar les víctimes civils palestines que ha costat.

A mesura que creixen les accions per iniciar l’operació terrestre en aquesta ciutat, on desenes de milers de persones viuen amuntegades, el rescat dels dos ostatges apuntala els motius d’Israel per portar-la a terme. Els captius es trobaven en un edifici al centre de la ciutat de Rafah. Es tracta del segon rescat en més de quatre mesos de guerra per part de tropes israelianes. Aquestes arriscades operacions només han permès l’alliberament de tres captius en total.

Situació de caos

Les negociacions amb Hamàs, en canvi, van permetre l’alliberament de més d’un centenar d’ostatges a finals de novembre com a part d’un acord d’alto el foc. "Encara tenim ostatges i necessitem arribar a ells", va dir Yoav Gallant, ministre de Defensa, reunit amb la unitat especial. "La majoria d’ells no els aconseguirem d’aquesta manera, [sinó] espero, a través de processos d’acord, però ¿quantes vegades més serà necessària [una operació de rescat] i en quines circumstàncies?", es va preguntar.

Els constants bombardejos sobre Rafah van permetre la incursió dels soldats al cor de Rafah. Més enllà de la mort de tres dels guàrdies que custodiaven els ostatges, els atacs aeris van provocar el caos en aquesta ciutat palestina on els seus residents, multiplicats per cinc des de l’inici de la guerra, estaven dormint. Molts van creure que Israel havia iniciat la seva tan anunciada operació terrestre.

Vivendes, mesquites i hospitals van ser bombardejades per aire i mar durant tota la nit, i van acabar amb la vida de 67 persones, segons el Ministeri de Salut de Gaza. Tal com informen els mitjans israelians, la Força Aèria d’Israel va començar a atacar objectius a l’àrea per proporcionar cobertura a les forces especials per extreure els dos ostatges, que van ser evacuats en vehicles blindats fins a un heliport improvisat a l’interior de Gaza. D’allà, van ser traslladats en helicòpter a l’hospital Sheba, al centre del país, i van concloure l’operació en una hora.

Notícies relacionades

Hamàs va acusar Israel d’haver comès una "massacre contra civils desarmats" a Rafah. "L’atac perpetrat aquesta nit per l’Exèrcit d’ocupació nazi a Rafah i les seves horroroses massacres contra civils desarmats, inclosos nens, dones i avis desplaçats, que fins ara ha causat més de 100 màrtirs, és una continuació del genocidi i intents de desplaçament forçat contra el nostre poble palestí", va dir el grup palestí.

Malgrat les pressions dels EUA i les Nacions Unides, el primer ministre d’Israel continua convençut de portar a terme l’operació terrestre fins a l’última frontera de Gaza. Per a Gallant, l’operació suposa un "punt d’inflexió en la campanya" contra Hamàs. Després dels combats, va arribar la batalla per la informació. "L’alliberament de dos captius per part d’Israel és una estratègia de màrqueting per a un exèrcit derrotat", va dir Osama Hamdan, membre del buró polític de Hamàs amb seu a Beirut, indicant que "els dos captius no estaven sota la custòdia de Hamàs sinó més aviat retinguts amb una família civil".