Guerra a l’est d’Europa

Zelenski destitueix el cap de les Forces Armades d’Ucraïna

El president ucraïnès confirma el cessament de Zalujni després de setmanes de rumors

El coronel general Oleksandr Sirski, figura molt pròxima al president, rellevarà el militar destituït 

Zelenski destitueix el cap de les Forces Armades d’Ucraïna

Irene Savio

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Terratrèmol en la cúpula militar d’Ucraïna quan falten pocs dies per complir-se el segon any de guerra contra Rússia. Després de setmanes de rumors, desmentiments i més rumors, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va confirmar públicament ahir el cessament de Valeri Zalujni com a comandant de les Forces Armades d’Ucraïna, una decisió que, fins i tot abans que s’oficialitzés, va suscitar grans crítiques també de l’oposició considerada proeuropea.

Zalujni, molt popular a Ucraïna, especialment en l’Exèrcit, serà reemplaçat pel coronel general Oleksandr Sirski, que fins ara ocupava el càrrec de cap de l’Exèrcit de Terra i que és considerat pròxim al president. El seu nom està associat a batalles com la de Bakhmut, petita localitat de l’est d’Ucraïna que l’any passat va caure a mans russes i on encara es mantenen escaramusses sagnants.

Zelenski va comunicar la seva decisió a través d’un tuit publicat en la xarxa social X i amb un videomissatge difós a la televisió ucraïnesa. "L’any 2024 només podrà ser exitós per a Ucraïna si es produeixen canvis efectius en la base de la nostra defensa, que són les Forces Armades d’Ucraïna", va explicar a l’afegir que aquests canvis són "urgents". En aquesta línia, Zelenski va afirmar que, segons ell, Sirski és "el comandant ucraïnès més experimentat".

Es resol així un dels assumptes que més polèmiques han provocat en les últimes setmanes a Ucraïna. La incògnita és ara quina repercussió tindrà aquesta decisió en la moral del milió de soldats que integren les Forces Armades ucraïneses i que actualment es veuen enfrontats a una guerra de desgast contra Rússia. Tot això en un moment doblement delicat per a les tropes del país, és a dir, mentre es discuteix una criticada nova llei de mobilització i quan hi ha el temor que el suport bèl·lic dels Estats Units comenci a flaquejar, cosa que ha generat preocupació a Ucraïna.

Diputats de l’oposició ucraïnesa entrevistats per aquest diari ahir van confirmar aquestes inquietuds. "És clar que hi estàvem en contra. [Zalujni] té un grandíssim suport. ¿De veritat que s’ha de fer això ara? És cert que ell [Zelenski] té el poder de fer-ho, però nosaltres volem explicacions", va argumentar Maria Ionova, diputada del partit de centredreta i proeuropeu Solidaritat Europea (que té com a líder l’expresident Petró Poroixenko). "La sensació és que Zelenski ha decidit cessar Zalujni més per una rivalitat personal que per cap altra cosa", va indicar Solomiia Bobrovska, diputada d’Holos, una altra de les principals formacions opositores i proeuropees amb representació a la Rada (Parlament) ucraïnesa.

"Estem molt nerviosos"

Notícies relacionades

La notícia també va ser acollida amb neguit per molts ucraïnesos. "Estem molt nerviosos. Li estem tan agraïts [a Zalujni] per tot el que ha fet i ara no sabem què passarà", va comentar la Bogdana, una noia de Kíiv. "Lamentablement, el que se sospitava ha passat", va assegurar el Dmitro, un relacions públiques vinculat a una fundació nord-americana.

Un altre gran interrogant és què farà Zalujni. Segons Zelenski, se li ha proposat "continuar formant part de l’equip", però cap altra comunicació s’ha fet al respecte. De fet, Zalujni només es va limitar a prendre nota de la decisió, segons va comunicar ell mateix en un breu missatge a Telegram. "Les tasques del 2022 són diferents de les tasques del 2024". "Per tant, tots hem de canviar i adaptar-nos també a les noves realitats. Per guanyar junts també", va afirmar el militar. Per això, amb el president ucraïnès, "s’ha pres una decisió sobre la necessitat de canviar els enfocaments i l’estratègia", va concloure.