Gir ultra a l’Argentina

El partit de Milei presenta un projecte de llei contra l’avortament

El Govern proposa derogar la norma del 2020 i castigar la interrupció voluntària de l’embaràs amb fins a 15 anys de presó

PI STUDIO

1
Es llegeix en minuts
A.G.

Després de la seva derrota parlamentària, que l’ha obligat a abandonar almenys temporalment l’anomenada Llei Òmnibus amb què buscava introduir reformes radicals en tots els ordres de la vida argentina, la ultradreta va presentar dimecres a la Cambra de Diputats un projecte de llei per derogar la llei d’interrupció voluntària de l’embaràs. La iniciativa qualifica l’avortament de "delicte" susceptible de ser castigat amb fins a 15 anys de presó.

El 2018, durant el Govern de dretes de Mauricio Macri, i enmig de fortes mobilitzacions socials, els diputats van donar llum verda a la legalització de l’avortament. Aquesta, però, va ser rebutjada pels senadors. La Llei 27.610 es va aprovar finalment el desembre del 2020, en plena pandèmia i sota la presidència del peronista Alberto Fernández, com a conseqüència de les massives manifestacions del moviment feminista. Les disputes al voltant d’aquesta norma es van fer sentir als carrers de Buenos Aires. Les esglésies catòlica i pentecostal també es van expressar en l’espai públic en rebuig del projecte.

Notícies relacionades

En el nou context polític derivat de l’arribada a la presidència de Javier Milei s’han reactivat les peticions per eliminar el dret consagrat pel Parlament i que permet interrompre legalment l’embaràs fins a les 14 setmanes de gestació.

L’oficialisme ha decidit impulsar aquesta llei perquè "la tremenda crisi que viu el país no és només política o econòmica" sinó "fonamentalment moral".