Ucraïna reclama a la UE que acceleri les entregues de projectils

Borrell, de visita a la capital ucraïnesa, reafirma el sòlid suport dels Vint-i-set contra l’agressió de Moscou

Ucraïna reclama a la UE que acceleri les entregues de projectils

Irene Savio

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El ministre d’Afers Exteriors d’Ucraïna, Dmitró Kuleba, va aprofitar la visita d’ahir a Kíiv del cap de la diplomàcia de la Unió Europea (UE), Josep Borrell, per recordar que el seu país necessita que "s’augmentin" les entregues de projectils per fer front als embats de l’Exèrcit rus. "Necessitem que es firmin contractes a llarg termini amb empreses (ucraïneses)" de defensa i que "es reorientin els contractes existents per a l’entrega de projectils a Ucraïna", va explicar Kuleba. La visita de Borrell, la primera des que la setmana passada els Vint-i-set van desbloquejar (després d’una llarga negociació) un paquet d’ajudes de 50.000 milions d’euros per a Ucraïna, tenia per objectiu mostrar que la UE manté el seu suport.

"Des de l’inici de la guerra, la Unió Europea ha brindat a Ucraïna un suport que equival a uns 88.000 milions d’euros, dels quals 28.000 corresponen a suport militar", va explicar el diplomàtic espanyol, en una altra trobada, amb el primer ministre ucraïnès, Denís Xmihal. "Per a la nostra política exterior i de seguretat no hi ha res més important que donar-vos suport, perquè aquesta guerra també és una guerra que afecta directament la nostra seguretat", hi va afegir Borrell que, durant la seva visita també va voler fer el gest de retre homenatge als almenys quatre morts en un bombardeig rus de matinada a Kíiv. Segons Moscou, l’atac es va dirigir contra un complex militar encarregat de la producció de míssils, projectils i drons.

"Jo mateix vaig haver de refugiar-me, com molts milers d’ucraïnesos", va explicar Borrell. Segons va assegurar posteriorment el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, els atacs de les últimes hores van afectar unes sis regions.

Ampliar el reclutament

La visita de Borrell es produeix, de fet, en un moment delicat per a l’estratègia militar ucraïnesa, mentre el Govern està intentant tirar endavant una criticada nova proposta legislativa per mirar d’ampliar el reclutament al país. No obstant, això podria estar resolent-se. Ahir mateix, el Parlament ucraïnès va donar la primera llum verda a la proposta que haurà de ser aprovada en una segona i última lectura abans de ser ratificada pel mateix Zelenski.

Notícies relacionades

Segons el Kyiv Independent, l’esborrany actual inclou la possibilitat per al personal militar de demanar llicències de fins a 15 dies (90 dies en el cas d’alliberats de captiveri i que vulguin tornar al front), una de les mesures més sol·licitades pels soldats els últims mesos.

Mentrestant, l’OTAN ha redoblat la pressió sobre els EUA perquè desbloquegi una vegada per totes el paquet d’ajudes a Ucraïna. En una compareixença conjunta amb el conseller de seguretat nacional dels EUA, Jake Sullivan, el secretari general aliat, Jens Stoltenberg, va recordar que recolzar Kíiv "no és caritat" sinó una inversió en "seguretat" perquè una victòria de Rússia "no només debilitaria els països aliats, sinó que donaria ales a Moscou, la Xina, l’Iran i Corea del nord en un món "més perillós", informa Silvia Martinez. Els EUA han d’aprovar i enviar el paquet de 60.000 milions de dòlars, paralitzat per l’afany del Partit Republicà a vincular aquesta ajuda amb els fons per a immigració.