Els EUA i el Regne Unit fan servir míssils de creuer i raids aeris contra els houthis

Fonts militars ja comptabilitzen tres cops amb més d’un centenar de blancs

Els EUA i el Regne Unit fan servir míssils de creuer i raids aeris contra els houthis

JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Els Estats Units i la Gran Bretanya s’estan servint d’una combinació coordinada d’atacs de precisió amb míssils de creuer i raids aeris per neutralitzar forces proxys iranianes al Iemen, l’Iraq i Síria. Ja no es tracta només de destruir bateries i míssils a prop de la costa. Els objectius, admesos per la Royal Air Force britànica i l’US Navy, es divideixen en quatre categories: sitges, radars, hangars i sistemes de comandament i control.

El comandament conjunt angloamericà està localitzant i destruint dipòsits de coets i combustible, així com tallers de muntatge, alguns d’aquests enterrats en un territori no costaner entre la capital iemenita, Sanà, la ciutat de Màrib, a l’oest, i la de Taiz, al sud. En aquesta ciutat també va ser destruït dissabte un centre houthi de seguiment electrònic de llançaments de míssils.

A més, avions i míssils dels EUA i el Regne Unit estan atacant tota mena d’instal·lacions on han sigut detectats emmagatzematges de peces per a míssils o on hi ha aparcats helicòpters i, sobretot, els drons d’origen iranià que, tunejats, utilitzen els rebels iemenites.

Notícies relacionades

Els radars de defensa antiaèria estan sent buscats per tot el territori del Iemen, fet que obliga els houthis a deixar d’utilitzar-los perquè no els localitzin, cosa que deixa a cegues el mateix sistema de control civil de l’aeroport de Sanà.

Britànics i nord-americans estan fent servir l’Eurofighter Typhoon i l’F-18, i tres tipus de míssils de creuer: el Tomahawk, l’Harpoon i l’Storm Shadows. Els caces F-18 s’enlairen des del portaavions Eissenhower. Els Typhoon surten de la base aèria britànica d’Akrotiri, a Xipre. Els míssils Tomahawk són llançats des de dos destructors, l’USS Mason i l’USS Carney.

Temes:

Regne Unit