Centenars de milers d’alemanys protesten contra la ultradreta

"Nosaltres som el tallafoc" era el lema de les marxes celebrades a 150 ciutats

Centenars de milers d’alemanys protesten contra la ultradreta

gemma casadevall

1
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

Centenars de milers de manifestants van secundar dissabte la convocatòria llançada per més de 1.500 organitzacions de tot Alemanya contra la ultradreta. Van ser marxes de diferent format, repartides en 150 ciutats, amb la més gran de totes a Berlín.

"Nosaltres som el tallafoc", era el lema comú, en al·lusió al cordó sanitari entorn de la ultradretana Alternativa per Alemanya (AfD), que la resta de l’espectre polític descarta com a aliada. La concentració de Berlín pretenia formar una cadena humana al voltant del Reichstag, la històrica seu del Parlament federal o Bundestag. La gran afluència de ciutadans –fins a 300.000, segons xifres de la plataforma Campact, o la meitat, segons la policia– va convertir en inviable aquest pla. Es va canviar sobre la marxa i es va demanar als concentrats que, simplement, s’agafessin de la mà, sense mirar de formar un cordó entorn del Bundestag.

Notícies relacionades

En altres ciutats, com ara Dresden o Hamburg, hi va haver concentracions semblants. A més del clamor conjunt contra l’AfD, el seu propòsit era reclamar a l’estament polític actuacions més contundents contra la ultradreta i més suport als projectes en favor de l’asil.

Entre els 1.500 convocants hi havia tant organitzacions com Amnistia Internacional o Pro-Asyl, sindicats, grups religiosos o activistes mediambientals. Es va excloure els partits polítics, amb el clar propòsit de mostrar que es tracta d’un despertar ciutadà, no adscrit a ideologies.