Moscou pressiona governs del sud global per deportar artistes de Rússia

Tailàndia deté músics contraris al conflicte i altres països els neguen visats

Moscou pressiona governs del sud global per deportar artistes de Rússia

Marc Marginedas

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Han sigut dies d’infart per als integrants del grup de rock Bi-2, una de les bandes musicals més populars de la Federació Russa i fervents opositors a la guerra d’Ucraïna i a les polítiques de Vladímir Putin. El cap de setmana passat, després d’un concert a Phuket, en un balneari a la costa de Tailàndia molt freqüentat per turistes russos, els membres de la banda van ser detinguts per les autoritats locals d’immigració sota l’acusació d’haver realitzat una activitat laboral malgrat disposar únicament d’un visat de turista.

Han passat gairebé una setmana en centres de detenció per a immigrants abans de ser deportats dimecres a Israel. Paral·lelament, altres figures artístiques russes, com l’humorista Maksim Galkin i el raper Alisher Morguenshtern, també oposats a la invasió d’Ucraïna, van veure com la seva presència a Indonèsia i als Emirats Àrabs Units, respectivament, era vetada per les autoritats locals, pressionades per Moscou, en alguns casos obertament.

Notícies relacionades

"L’ambaixada de Rússia ha exigit que tots els músics siguin entregats i deportats a Rússia; els russos són molt influents allà", declara a EL PERIÓDICO Dmitri Gudkov, advocat rus, exdiputat de la Duma i destacat líder opositor instal·lat a Alemanya, que en els últims dies ha realitzat nombroses gestions per evitar que els músics de Bi-2 fossin tornats a Moscou. "El Govern de Tailàndia no sabia què fer-ne", afirma alhora que constata l’existència d’una llista internacional d’"artistes no desitjables" elaborada pel Govern rus.

Galkin, casat amb la llegenda de la música pop soviètica Ala Pugatxova i inclòs a la llista del Govern rus d’agents estrangers per la seva oposició al Kremlin, com els integrants de Bi-2, va viure fa poc una escena similar a l’arribar a Bali, un lloc també molt freqüentat pels turistes russos. Malgrat haver rebut un visat de feina, els funcionaris d’immigració li van negar l’entrada i afirma que se li va mostrar "una carta de l’ambaixada russa" en què es demanava que no es permetés l’entrada de l’artista a Bali. Al raper Morguenshtern, per la seva banda, li van prohibir l’estada als Emirats Àrabs Units després d’afirmar la seva intenció d’instal·lar la seva base d’operacions a Dubai.