Catàstrofe natural

Una esllavissada a la Xina causa almenys 7 morts

Gairebé 50 persones continuen desaparegudes en una zona muntanyosa

Una esllavissada a la Xina causa almenys 7 morts

Adrián Foncillas

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Els equips de rescat s’afanyen a treure de les runes dotzenes de persones enterrades per un sobtat ensorrament a l’oest de la Xina. Les últimes xifres de l’agència estatal Xinhua parlen d’almenys set morts i prop de mig centenar de desapareguts en una zona muntanyosa i castigada per temperatures gèlides els últims dies.

L’esllavissament de terra va afectar dos pobles pròxims a la ciutat de Zhaotong minuts abans de les 6.00 (hora local). Les 18 vivendes afectades, algunes al pendent de la muntanya i altres al peu, han quedat cobertes de terra i roques despreses de les altures, segons les imatges de la premsa local. "La muntanya es va ensorrar", va explicar un veí que té quatre familiars entre la runa. "Estaven tots dormint", va afegir. "Vam sentir un terrabastall i hi va haver també tremolors, com si fos un gran terratrèmol", va descriure un altre veí en la premsa local.

"Minimitzar les víctimes"

Unes 500 persones han sigut evacuades a la carrera i a la zona ja hi han arribat un miler d’efectius de rescat i uns 200 vehicles. Encara es desconeix la raó del despreniment però la regió havia patit una copiosa nevada en les hores prèvies. "Hem d’organitzar els equips de rescat com més aviat millor, fer tots els esforços necessaris per trobar els desapareguts i minimitzar les víctimes en tot el que es pugui", va demanar el president, Xi Jinping. El primer ministre, Li Qiang, ha ordenat estudis sobre els riscos geològics de la zona, segons el Diari del Poble. Des de Pequín ha arribat el vice primer ministre, Zhang Guoqing, per supervisar sobre el terreny el rescat.

Notícies relacionades

Xi ha demanat als quadros locals que extremin l’alerta durant aquesta onada de fred que afavoreix els desastres naturals, els accidents de trànsit i els laborals. El nord del país pateix aquest hivern unes temperatures més baixes de l’habitual després d’haver registrat les més altes a l’estiu des que hi ha registres. La calor i fred extrems han vingut acompanyats de sequeres i pluges torrencials que han provocat nombroses sinistres els últims mesos. Xian, al nord, i la província de Sichuan, en el centre, ja van patir despreniments mortals l’any passat.

Ja s’acosta l’Any Nou xinès i el Festival de Primavera, una època de viatges massius que han sigut entorpits en ocasions anteriors per carreteres i línies de tren tallades per la neu. És prioritari per al Govern preservar l’harmonia en les vacances més familiars i rellevants del calendari xinès.