L’assassinat del fiscal a l’Equador qüestiona la lluita contra el narco

La policia deté dues persones per la mort de l’investigador de l’assalt a la tele

L’assassinat del fiscal  a l’Equador qüestiona la lluita contra el narco

STRINGER / AFP

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La policia de l’Equador va informar que dos homes van ser arrestats ahir per la seva presumpta implicació en l’assassinat de César Suárez, el fiscal que investigava la presa d’un estudi televisiu per un grup narco enmig de la crisi de seguretat que travessa el país. El crim perpetrat a la ciutat portuària de Guayaquil, la més assolada per l’onada de violència, va provocar commoció nacional i posa en entredit la confiança del Govern en les seves accions per combatre 22 bandes de narcotraficants després de la declaració del "conflicte armat intern".

Segons el comandant general de Policia, César Zapata, les detencions van tenir lloc "després de diligències que van permetre identificar la presumpta participació en el fet criminal" de les dues persones arrestades. Integrants d’aquesta institució i l’Exèrcit van realitzar al seu torn una nova intervenció a la presó de la província de Guayas, buscant-hi evidències sobre l’activitat de les bandes de delinqüents.

Notícies relacionades

Suárez havia sigut amenaçat de mort en tres ocasions entre 2018 i 2021, quan va assumir causes sensibles relacionades amb el narcotràfic, activitats de la delinqüència organitzada i la corrupció estatal. Els mitjans equatorians encara no surten de la sorpresa davant la constatació que l’extint fiscal no comptava amb seguretat personal en el marc d’aquesta nova fase de lluita estatal contra els narcos.

Segons un familiar de la víctima, citat pel diari Primicias, havia rebut una trucada anònima que li demanava anar a un lloc on va ser víctima d’una emboscada. La fiscal general, Diana Salazar, va assegurar que, amb aquest crim, els narcos han intentat emetre un "missatge" intimidatori no només al Govern del president Daniel Noboa, sinó a l’Estat i la mateixa població, aclaparada per l’onada d’assassinats que han convertit l’Equador en el país més violent de la regió.

Temes:

Govern El País