Macron aposta per una reforma laboral i retallades en la despesa pública

El president francès detalla la seva política conservadora marcada per unes noves regles en l’ocupació i l’ús de l’uniforme a les escoles

Macron aposta per una reforma laboral i retallades en la despesa pública

ENRIC BONET

2
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

El president francès, Emmanuel Macron, aposta per dretanitzar-se per rellançar el seu segon mandat declinant. Després d’haver compost un nou Govern amb una majoria de ministres de la dreta sarkozista –vuit de 14–, el dirigent centrista va reafirmar la seva línia conservadora per a la nova etapa que s’obre en aquest quinquenni. Macron va anunciar ahir una nova reforma laboral, retallades en la despesa pública i la possible obligatorietat de l’uniforme a les escoles. Després d’un 2023 horribilis –marcat per la impopular reforma de les pensions i una dura llei migratòria–, el president prefereix no donar una tonalitat més social a la seva presidència i confia a satisfer el nucli dur del seu electorat per fer front a la ultradreta en les pròximes eleccions europees.

Una setmana després d’haver designat Gabriel Attal, de 34 anys, com a primer ministre, Macron va detallar les polítiques que portarà a terme el nou Executiu en una roda de premsa nocturna, de més de dues hores, des de l’Elisi. Potser per evitar que li faci ombra el nou inquilí de Matignon –el responsable del Govern més jove en la història de la Cinquena República–, el president va pronunciar una intervenció més pròpia d’un discurs de política general.

Sense grans anuncis –una cosa significativa tenint en compte que aquesta roda de premsa havia sigut presentada com una "gran trobada amb la nació"-, la compareixença va servir per desgranar les principals directrius de la política macronista per als pròxims mesos i anys. L’aposta ideològica és neoliberalisme a la francesa (bastant menys agressiu que l’anglosaxó) en l’aspecte econòmic i propostes majoritàriament conservadores en el social.

"Impulsar un rearmament cívic"

"Hem de promoure de nou valors comuns com el del respecte, impulsar un rearmament cívic", va assegurar, i va insistir en la idea del "rearmament cívic" que ja havia repetit en el seu discurs de final d’any. Per a això va defensar "reforçar l’autoritat" al país. Per a això, va anunciar més mesures en matèria de seguretat, com el fet de realitzar deu operacions policials cada setmana per lluitar contra el narcotràfic.

Notícies relacionades

En matèria educativa, Macron també aposta per reforçar l’"autoritat". Va defensar una proposta que probablement generarà controvèrsia: l’obligatorietat de l’uniforme en els centres educatius. Va precisar que aquest any s’experimentarà l’ús d’una mateixa vestimenta per a tots els alumnes en un centenar d’escoles públiques. "I la generalitzarem" en tots els centres el 2026 "en el cas que aquesta experiència resulti satisfactòria".

A més, es va mostrar favorable a l’aprenentatge de La Marsellesa, l’himne nacional, en l’educació pública i a una generalització del Servei Nacional Universal –una controvertida mili sense formació militar obligatòria– a partir dels 15 anys. També va prometre mesures per regular "l’ús de les pantalles".