La Xina censura la visita dels EUA a Taipei arran del triomf independentista

Washington parla de viatge informal d’un exassessor de Seguretat Nacional i d’un ex subsecretari d’Estat, tots dos jubilats

Un home controla els preus del mercat de valors a la borsa de Taipei (Xina).

Un home controla els preus del mercat de valors a la borsa de Taipei (Xina).

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

No era arriscat vaticinar que la vida seguiria igual a Taiwan després de la victòria independentista de dissabte passat. Els Estats Units i la Xina van perseverar ahir en els seus gestos habituals dels últims vuit anys: els primers, amb visites que reafirmen el seu suport; la segona, arrabassant-li aliats per difuminar la seva empremta al món.

El viatge dels representants de Washington a Taipei s’havia anunciat la setmana passada fos quin fos el resultat a les urnes. Els EUA es van esforçar a restar-li volada parlant de visita no oficial, visita personal, visita informal... Es tracta de dos funcionaris jubilats: Stephen Hadley, exassessor de Seguretat Nacional, i James Steinberg, exsotssecretari d’Estat.

És habitual que Washington descrigui com a no oficials els viatges que ho semblen molt i acusi després la Xina d’histèrica. Els representants, probablement en nom del Govern nord-americà, van prometre que el suport a Taiwan "és sòlid com una roca" i que el seu país "sosté els seus amics". Tots dos es van reunir amb la presidenta sortint, Tsai Ing-wen, amb el seu successor, Lai Ching-et, i amb la futura vicepresidenta i exambaixadora de facto a Washington, Hsiao Bi-khim. El segon, que serà investit al maig, va comunicar als seus convidats el seu desig d’"aprofundir en la cooperació mútua per assegurar la pau, el desenvolupament i la prosperitat regional".

No és una maniobra inèdita. Barack Obama ja va enviar el 2016 a Taipei un exfuncionari després de la primera victòria de Tsai. Pequín va reaccionar de forma similar. El Ministeri d’Exteriors va emfatitzar el seu rebuig de qualsevol forma d’"intercanvi oficial" i de qualsevol ingerència de Washington "de la manera que sigui i sota el pretext que sigui".

Notícies relacionades

Les reunions de representants de Taiwan i els Estats Units descomponen sense remei Pequín. Després de la visita a l’illa de Nancy Pelosi, llavors tercer càrrec polític nord-americà, barcos i avions xinesos van assajar el bloqueig de Taiwan durant dies.

La jornada va deixar la deserció en el grupuscle d’aliats de Taiwan de Nauru, diminuta illa de la Micronèsia amb 11.000 habitants, que va abraçar Pequín després de la preceptiva puntada de peu a Taipei, que només conserva 12 països irrellevants en la seva òrbita.

Temes:

Arran