"La majoria dels txetxens volen la independència"

Txetxènia, la petita república caucàsica escenari de dues guerres fa un quart de segle, ha deixat de ser notícia. Però, segons Akhmat Zakaiev, primer ministre del Govern txetxè a l’exili, ningú al diminut territori ha oblidat els «300.000 morts» que van causar els dos conflictes.

"La majoria dels txetxens volen la independència"

Marc Marginedas

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

¿Com valora la situació interna del règim de Vladímir Putin? ¿S’està reforçant? ¿Què és el que passa a l’interior de l’elit russa?

Si parlem de Rússia, jo, a diferència del que pensa molta gent, crec que Putin no ho decideix tot. No és el sistema de Putin. El sistema que governa el país es va començar a activar ja en el període de Gorbatxov. Fa més de 30 anys. Fins i tot en l’època de Iuri Andrópov van començar a construir aquest sistema, quan el KGB va entendre que perdrien amb el món capitalista la guerra freda. Van entendre (els serveis secrets) que perdrien en tots els àmbits, i van començar a idear escenaris per canviar la situació. Durant el període d’Andrópov van ser enviats a Occident els denominats joves reformadors perquè estudiessin l’economia de mercat. Estem parlant dels anys 80. Llavors ja estava sent ideada aquesta estratègia. Amb Putin, els serveis secrets han culminat aquesta estratègia, van culminar la seva instal·lació en el poder. La guerra d’Ucraïna els ha truncat els plans, perquè no comptaven amb tal resistència. I no pensaven que el món ajudaria Ucraïna. A causa de tot això, hi ha (entre els membres del règim) contradiccions. Aquest sistema (de primacia dels serveis secrets) està en el moment culminant del seu desenvolupament. Després, només es percep un procés de caiguda. I el sistema serà destruït.

¿Quant temps pot transcórrer fins que això passi?

Tot dependrà dels èxits militars d’Ucraïna en el camp de batalla. El sistema només es pot destruir després del fracàs militar de Rússia a Ucraïna.

¿Quin és l’element més important perquè això passi?

El més important és l’enviament d’armes a Ucraïna. Continuar recolzant Kíiv en la seva guerra. Tant físicament, com amb armament, i mitjançant també altres possibilitats. El món ha de fer-li entendre a aquest Putin col·lectiu, com l’entenc, que no es cansarà de lluitar contra ell i que no permetrà que Ucraïna sigui derrotada.

¿Com valora vostè la situació dins de Txetxènia? Allà, en principi, res es mou, i sembla que Akhmat Kadírov ha aconseguit prevaler mitjançant el terror.

No és cert que Kadírov hagi aconseguit sotmetre i terroritzar la població. Tenim experiència històrica de resistir els russos. Estic segur que el 90% de la població txetxena no ha renunciat a la idea de la independència. El poble txetxè espera un canvi radical. I només després que hi hagi un canvi a Rússia, el de Txetxènia és possible. I la situació a Rússia només canviarà amb una victòria d’Ucraïna. Tot el poble (txetxè) observa el desenvolupament dels esdeveniments (a Ucraïna).

¿Hi ha gent dins de Txetxènia que recolza Kadírov?

Sí, en el seu entorn i entre els seus familiars pròxims. És un entorn que s’alimenta de la seva mà. Aquest segment de la societat existeix, sempre ha existit, fins i tot en l’època dels tsars o de l’imperi soviètic. Però la majoria de la població es manté favorable a la independència.

Els txetxens, ¿creuen que després de les guerres dels anys 90 encara és possible viure dins de la Federació Russa?

Les pèrdues del poble txetxè són tremendes, 300.000 persones, segons algunes valoracions, 40.000 d’ells nens. Per aquesta raó, estic convençut que no tenim cap futur com a part de Rússia. Hem d’abandonar la Federació Rússia i el Kremlin ha d’afrontar la seva responsabilitat davant un tribunal internacional per sadisme. I tenim una possibilitat real que els criminals de guerra responguin gràcies a la guerra d’Ucraïna. Ucraïna ha iniciat procediments per als criminals de guerra i Putin ja es troba en situació de recerca i captura, i hi ha una ordre internacional d’arrest contra ell.

Notícies relacionades

¿Les prioritats?

Per als txetxens, la primera prioritat és la desocupació del nostre país, que només serà possible després de la derrota de Rússia a Ucraïna, i el segon és obligar Rússia que respongui pels seus crims. Només vull recordar el període soviètic. Ens vam mantenir a l’exili durant 50 anys, ordenat per Stalin. La principal motivació dels txetxens era recuperar el nostre govern. Avui dia, després de l’assassinat de 300.000 persones, ningú ha oblidat res. Els txetxens estan més motivats que aquells que 30 anys enrere van aconseguir reinstal·lar el nostre Estat.