El drama migratori

Salvini s’erigeix com a defensor de "vides humanes"

El vicepresident italià declara en el judici per impedir desembarcar l’Open Arms

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Matteo Salvini va donar la seva versió. El líder de la ultradretana Lliga, acusat de segrest de persones, va prestar ahir el seu testimoni en el marc del judici contra ell pel bloqueig d’un barco carregat de migrants rescatats per l’oenagé espanyola Open Arms el 2019, quan era ministre de l’Interior d’Itàlia, una gestió de la qual va dir que se sentia "orgullós". "En els anys 2018 i 2019 l’objectivitat ens porta a afirmar que es va reduir el nombre de morts i desapareguts al mar com mai abans. El meu objectiu no era només defensar la seguretat nacional, sinó també vides humanes", va argumentar. "Som aquí parlant d’una cosa que vaig fer perquè era el meu deure", va afegir.

Notícies relacionades

En una intervenció d’una hora i mitja, el polític, ferm paladí de la mà dura contra la immigració irregular durant anys, va centrar la seva defensa a afirmar que va actuar en compliment de la legislació i les directrius italianes i europees. En aquest context, Salvini va posar un particular èmfasi a l’hora de recalcar el "comú acord" en la presa de decisions entre ell i el Moviment 5 Estrelles (M5E), llavors el seu soci de Govern, un dels punts sobre el qual hi ha hagut més polèmiques. Amb l’M5E, la política migratòria va ser "clara, compartida, amb dos decrets de seguretat aprovats", va assenyalar.

El líder de la Lliga va afirmar que la seva "modalitat operativa (exigir primer un repartiment dels migrants rescatats en altres països europeus i després permetre els desembarcaments), no es va canviar amb els governs següents". "Tanmateix, no es van obrir procediments judicials per això", va criticar, a l’esmentar diversos casos posteriors.